Pain unseen

digital utställning om endometrios genom forskning, konst och personliga berättelser

Ett museum i din vardag

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum utan en egen byggnad.

Museet tar plats i din vardag – på torget, ditt favoritmuseum eller lokala bibliotek, på mjölkpaketet du har på frukostbordet eller i din poddspelare.

Aktuellt

Upptäck kvinnohistoria hemifrån

Se historielektioner, visningar och samtal – eller upptäck stadens historia genom en digital vandring eller poddavsnitt.

Logga Folkets bio
Logga för Accelerator
Logga Nobel Prize Museum
Logga Nordiska museet
Logga Sveriges hembygdsförbund

56 medlemmar, ett syfte

Visste du att Stockholms Kvinnohistoriska är en ideell förening bestående av kulturaktörer, arkiv och museer från hela landet? Tillsammans gör vi kvinnohistoria till allmänbildning.

Julklappen som alltid hinner fram

Gåvobrev: Julens projektledare
Snabbvisning

Synliggör det osynliga i jul — med en gåva som gör skillnad!

"Du kanske tror att ingen ser allt du gör. Men jag ser dig."

Kvinnor lägger i genomsnitt fem timmar mer i veckan än andra på osynligt arbete – och under julen blir arbetet ofta ännu mer påtagligt.

Ge bort ett gåvobrev som lyfter julens osynliga arbete och stöttar Kvinnohistoriskas arbete med att synliggöra kvinnors historia.

Utvalda pågående projekt

  • Person står framför ett verk i utställningen Breaking this silence.

    #ENDOs

    Visste du att 250 000 personer i Sverige lever med endometrios? EU-projektet #ENDOs förenar konst, historia, narrativ medicin och digitala verktyg med målet att öka kännedomen om endometrios hos allmänheten, samt ge patienter verktyg för att bättre förstå och hantera sin sjukdom.

  • Anna och Sandra från Kvinnohistoriska står med arkivmaterial inlämnat av två Bajen-supportrar bakom dem, där en håller upp en laghalsduk och den andra har på sig en t-shirt med Hammarbys logga.

    Hyllmeter åt kvinnorna

    I nästan alla Sveriges arkiv finns det ett stort jämställdhetsglapp – det vill vi tillsammans med allmänheten och Stockholms läns museum vara med och förändra. Varje år fyller vi arkivet med en ny verksamhet, person eller händelse som har en betydelse för kvinnohistorien.

  • Workshop i arkiv, där personer sitter runt ett bord med arkivmaterial

    Arkivism

    Med Arkivism bjuder Stockholms Kvinnohistoriska in till en satsning som ska göra det lättare för fler att hitta kvinnor i arkiven, och att dokumentera och bevara samtiden för framtiden. Vi uppmanar kvinnor att arkivera sina liv och gärningar – ni är historiska!

Guide pekar på en skulptur under en visning på Hallwylska museet.

Sjung, vandra och skapa i historiens anda

Vi dyker upp digitalt, på offentliga platser och hos våra medlemmar – med allt från karaoke och visningar till skapande verkstäder.

Bli historisk — dela din berättelse

  • Två flickor som tar ostkaka, berättelsen har lämnats in i Kvinnans Sak.

    Kvinnans Sak

    Museernas samlingar är fulla med föremål – men berättelserna om kvinnor saknas ofta. Vi vill förändra detta tillsammans med er! Kvinnans Sak är vår stora satsning för att synliggöra kvinnohistoria som ligger gömd i föremål. Var med och berätta kvinnors historia genom en av dina egna saker! Foto: Jenny Andersson, inlämnat till insamlingen.

  • Kvinnor som springer Tjejmilen 1996, vid starten.

    Vad känner du när du springer?

    Just nu samlar vi in kvinnors tankar och reflektioner om löpning i dag. Din berättelse kan komma att bli en del av utställningen Spring före som visas under Tjejmilen i augusti 2024.

  • Arkivbild med en kvinna och en man inlämnad till insamlingen

    Kvinna, liv, frihet

    ”Kvinna, liv, frihet” är slagorden i den pågående proteströrelsen i Iran som beskrivs som världens första feministiska revolution. Situationen påverkar människor på olika sätt runt om i världen. Därför vill vi på Stockholms Kvinnohistoriska dokumentera och samla in tankar och reflektioner kopplade till det som sker i Iran. Foto: Dina Afkhampour, inlämnat till insamlingen.

Gå med i Sällskapet

Vill du ge kvinnohistorien en starkare röst tillsammans med oss? Bli en del av vår medlemsklubb Sällskapet! Genom ditt bidrag hjälper du oss att arbeta för en mer jämställd historieskrivning. Som Sällskapare stöttar du oss med en summa varje månad – välj själv om du vill gå med som Mursmäcka, Sällskapsdam eller Drottning.