KVINNOHISTORISKT brevpapper

Vässa pennorna, plocka fram luktsudden och följ med på en tidsresa tillbaka till 90-talet! I samarbete med illustratören Beata Boucht har vi tagit fram en exklusiv brevpapperskollektion med unika motiv som flirtar med kvinnohistorien.✎

Brev har länge varit en plats för tjejers och kvinnors röster, långt innan 80- och 90-talets kassettband, tuggummibubblor och Date-parfymer. Sparad korrespondens är ofta fönster till kvinnors tankar, drömmar och erfarenheter. I dag kan vi få en inblick i hur livet såg ut för historiska brevskrivare som Madame de Sévigné, Karin Boye, Frida Kahlo, Selma Lagerlöf och Phillis Wheatley – tack vare att dom skrev brev, och att breven bevarats. Kanske har du också hittat gamla brev i lådan på vinden, som rymmer hemlisar från förr?

Två exklusiva motiv

Vi har tagit fram två olika brevpapper med unika motiv – Brevvän och Rörelser. I varje kit ingår tio brevpapper med tillhörande kuvert, som omsluts av en dekorativ mapp. Pappret är obestruket, trä- och syrafritt samt miljömärkt papper med EU Ecolabel och FSC. Producerat i Sverige.

Brevvän

I vårt första motiv, “Brevvän”, åker vi tillbaka till brevpapprets neonfärgade era och fångar upp typiska 80- och 90-talsreferenser. Kanske skrev du på ett liknande brevpapper när du var 14 jordsnurr och skrev brev till en ny vän som du fått genom tidningar som Starlet och Okej?

“Brevvän” finns i två olika färger – röd och lila. Du kan själv välja om du endast vill ha en färg eller om du vill kombinera båda i ditt kit.

Brevpapper med motivet brevvän i korall

Brevpappret “Brevvän” av Beata Boucht i lila och korall, med kuvert.

Rörelser

I vårt andra motiv, “Rörelser”, hämtar vi inspiration från kvinnorna som trampat mark åt oss – innan oss. Med blicken framåt vill vi inspirera fler kvinnor att skriva ner sin historia, så att framtidens historieskrivning är mer jämställd än vad den är i dag.

Baksidan på brevpappret “Röster” av Beata Boucht.

Framsidan på brevpappret “Röster” av Beata Boucht.

Kuvert till brevpappret “Röster” av Beata Boucht.

✏ Återupptäck konsten att skriva och spara brev ✎

Stockholms Kvinnohistoriskas brevpapperskollektion är inte bara en hyllning till skrivandets tradition och betydelse för kvinnohistorien. Det är också en inbjudan att hitta tillbaka till en mer långsam och genomtänkt form av kommunikation. Vi vill väcka liv i den tidlösa konsten att skriva brev!

Med unika motiv som speglar både historiska epoker och moderna trender, vill vi inspirera fler att sätta penna mot papper, dela sina tankar med varandra och visa hur fler kan vara med och bevara personliga historier. Chattgrupper i all ära, men vad kommer framtiden då kunna veta om vad vi tänkte och kände?

Möt Beata Boucht — illustratören bakom motiven

Beata Boucht är en mångsidig illustratör och grafisk formgivare baserad i Stockholm, utbildad vid Konstfack. Hon har arbetat inom flera områden som bildredaktör, tapet- och printdesigner, frimärks- och porträttillustratör, och har bidragit till både redaktionella och kommersiella projekt. Hennes verk är synliga både i Sverige och internationellt, med klienter som The New Yorker, Fendi, och H&M.

Boucht arbetar ofta inom interdisciplinära projekt som rymmer många fält, allt från textil och litteratur till scenkonst och dokumentärfilm. Hon har ställt ut på platser som Eskilstuna Konstmuseum och Kulturhuset Stockholm, och återvänder ofta till Konstfack som både gästlärare, handledare, extern kritiker och opponent. Boucht använder sin konst för att lyfta fram historier och livsöden som riskerar att glömmas bort, vilket framgår av hennes examensprojekt från Konstfack, Flora till Lisa, ett botaniskt planschverk dedikerat till Carl von Linnés dotter Elisabeth Christina.

Beata Boucht. Foto: Privat

Bränn inte alla mina brev 📮

Kollektionen är en del av Stockholms Kvinnohistoriskas stora satsning Arkivism, en aktivism som tar sig an arkiven för att hitta, lyfta och synliggöra gårdagens kvinnor – och se till att dagens kvinnor förs in i framtidens historia. Glöm inte att spara breven du får tillbaka – för framtidens historieskrivning! I boken Arkivism: en handbok får du lära dig att hitta, spara och organisera för framtidens historieskrivning.

Historiska brevskrivare

  • Sarojini Naidu

    Sarojini Naidu

    Sarojini Naidu (1879–1949), känd som "Nattens Sångmö" i Indien, var en politisk aktivist vars brev speglar hennes roll i kampen för Indiens oberoende.

  • Frida Kahlo

    Frida Kahlo

    I konstnären och ikonen Frida Kahlos (1907–1954) brev speglas hennes djupa personliga erfarenheter, passioner och smärtor.

  • Virginia Woolf

    Virginia Woolf

    Virginia Woolf (1882–1941) var en framträdande modernistisk författare, känd för sina brev som erbjuder en djup inblick i hennes tankar och liv.

  • Anne Frank

    Anne Frank

    Även om Anne Frank (1929–1945) är mest känd för sin dagbok, representerar hennes skrifter en kraftfull och personlig redogörelse för livet under andra världskriget.

  • Astrid Lindgren

    Astrid Lindgren

    Astrid Lindgren (1907–2002), världsberömd barnboksförfattare vars brev ger en insikt i hennes tankar kring barnlitteratur och samhällsfrågor.

  • Eva-Lisa Bengtson

    När Eva-Lisa Bengtson (1932–2018) 1964 startade Sveriges första klubb för transpersoner fick hon post. De många breven kom från transpersoner som delade med sig av sina innersta tankar. I dag ger de röst åt en historia som få känner till.

  • Phillis Wheatley

    Phillis Wheatley

    Phillis Wheatley (1753–1784) var en av dom första afroamerikanska poeterna, vars brev ger en unik inblick i hennes liv som en frigiven slav och som en litterär figur under den amerikanska kolonialtiden.

  • Madame de Sévigné

    Madame de Sévigné

    Madame de Sévigné (1626–1696) är känd för sina detaljerade och insiktsfulla brev som speglar livet vid det franska hovet på 1600-talet.

  • Selma Lagerlöf

    Selma Lagerlöf

    Selma Lagerlöf (1858–1940), författare och nobelpristagare i litteratur, är känd för sitt omfattande brevskrivande där hon diskuterar sitt författarskap och samtidens frågor.

  • Maya Angelou

    Maya Angelou (1928–2014) var en framstående afroamerikansk författare och aktivist, känd för sina brev som reflekterar över dom sociala och politiska frågorna i hennes tid.