Kvinnans Plats

DALKULLEFEBER PÅ STORTORGET, 1833

Året är 1833 och det råder stor uppståndelse på Stortorget i Gamla stan i Stockholm. Anledningen? Alla vill få en glimt av den fagra mjölkförsäljerskan Carin Ersdotter från Dalarna.

Något år tidigare har en sjuttonårig Carin vandrat från sitt barndomshem i Leksand ända till Stockholm. Hon var en av många som gick från Dalarna till huvudstaden för att säsongsarbeta under 1800-talet. Carin tog först anställning som mursmäcka men blev sedan erbjuden arbete som mjölkpiga på Järla gård i Nacka. Varje dag körde hon mjölken från gården in till Gamla stan för att sälja den på Stortorget. Där gjorde hon storsuccé.

Stockholm fick dalkullefeber – alla ville köpa mjölk från den “Wackra Dalkullan”. Men Carins karriär som mjölkpiga fick ett abrupt slut. Polisen ansåg nämligen att hennes blotta närvaro utgjorde ett ordningsproblem för staden och hon fick sluta sälja mjölk på torget.

Porträtt av Carin Ersdotter. Se bilden på Digitalt Museum.

STOCKHOLMS IT GIRL PÅ 1800-TALET

Carin Ersdotter blev kvar i Stockholm efter sin korta karriär som mjölkpiga. Hennes nya jobb var av annorlunda slag och gick ut på att visa upp sig för Stockholmssocieteten på diverse middagsbjudningar och finare tillställningar.

Ryktet om den vackra Carin Ersdotter från Dalarna spred sig runt om i staden. Nyfikna stockholmare kunde bland annat köpa sig en bild på sin nya favoritdalkulla. Även så kallade skillingtryck, kortare texter som kostade en skilling, fanns att tillgå. Ett av dessa skillingtryck handlade om hennes påstådda romantiska relationer, en slags motsvarighet till dagens skvallerpress. Ett skillingtryck om Carin finns att läsa i sin helhet på Stockholmskällan.

Tillslut dalade även denna wackra kullas popularitet, vilket beskrivs i Correspondenten, 1833-12-31. Läs hela artikeln i KB:s arkiv över svenska dagstidningar.

Skillingtryck om “Wackra Dalkullan” finns att se på Stockholmskällan.

PLAtsen - då och nu

Vackra Dalkullan säljer mjölk på Stortorget i Gamla stan, Stockholm. Konstnär: Erik Wahlbergson, någon gång mellan 1833–1840. Se bilden på Stockholmskällan.

Stortorget i Gamla stan, Stockholm, 2019. Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska.

 

Hej lärare!
Jobba vidare med avsnittets teman i klassrummet

Vill du veta mer?

Böcker & Artiklar:

Förbindelser: fem Leksandskvinnor i Gamla stan: plats, arbete och resande under 200 år av Anna Götlind

Så blev ”Vackra dalkullan” första mediekändisen, Svenska Dagbladet

Platser:

Stockholmskällans kartor över platsen genom historien

Om avsnittet

Journalisten Sofia Neves intervjuar Anna Götlind, professor i historia vid Stockholms universitet, om den vackra dalkullan Carin Ersdotter och den hysteri som uppstod när hon sålde mjölk på Stortorget i Gamla stan.

Berättelsen är vald i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm och ingår i de tio avsnitt som lyfter kvinnohistoria ur deras basutställning och samlingar. Producerad av Soundtelling.

Leende person i färgglad skorta med hörlurar på sig och en iphone i handen

Fler poddavsnitt

Kvinnans Plats är historiska berättelser där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser. Vi har ännu fler berättelser att upptäcka.

Föregående
Föregående

Grupp 8 fyller Stadshuset, 1970

Nästa
Nästa

Bryggerskornas organiserar sig, 1901