Kvinnans Plats

ENSAMSTÅENDE MORSA PÅ STIGBERGET, 1917

Året är 1917 i Blockmakarens hus på Södermalm och hyresgästen Emilia Gustavsson har precis förlorat sin man och blivit änka. Nu väntar livet som ensamstående förälder åt fem barn i ett kargt Stockholm som präglas av både hungersnöd och bostadsbrist.

Emilia Gustavssons tillvaro på Söders höjder är en historia om livet som ensamstående förälder i ett Sverige som såg väldigt annorlunda ut jämfört med i dag. Genom Emilia får vi inblick i vardagen så som den såg ut för många kvinnor i staden under 1900-talets första decennier. Vi får uppleva det fattiga Stockholm med potatisuppror, änglamakerskor och nödbostäder.

Emilia med sina fem barn utanför Blockmakarens hus. Bild tagen 1920. Fotograf okänd. Se bilden på Stockholmskällan.

HUNGERSNÖD OCH PROTESTER

Fattigdom, svält och bostadsbrist präglade staden under denna tid. En orsak till hungersnöden var den strikta ransoneringen av matvaror som var en följd av första världskriget. Butikernas lager skulle hålla så länge som möjligt och familjer tilldelades ransoneringskuponger som skulle se till att ingen kunde köpa mer mat än någon annan. 

Ransonseringskuponger leder till kravaller

Men många butiker missbrukade ransoneringskupongerna och sålde varor under disk. Till slut fick Stockholms invånare nog och missnöjet ledde till protester runt om i staden. 

Vid Nytorget på Södermalm samlades desperata mödrar för att kräva mat till sina barn. Situationen eskalerade och flera kvinnor som deltog i protesten arresterades. Händelsen har gått till historien som potatiskravallerna på Södermalm. Här kan du ta del av en tidningsartikel från 1917 som beskriver händelseförloppet.

Potatiskö utanför matvaruaffär år 1917 på Södermannagatan 44 (numera Södermannagatan 50). Fotograf: Axel Malmström. Se bilden på Stockholmskällan.

PLAtsen - då och nu

Blockmakarens hus. Bild tagen någon gång mellan 1905-1915. Fotograf okänd. Se bilden på Stockholmskällan.

Blockmakarens hus på Stigbergsgatan 21 i dag, 2019. Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska.

 

Hej lärare!
Jobba vidare med avsnittets teman i klassrummet

Vill du veta mer?

Böcker & Artiklar:

Potatisrevolutionen av Håkan Blomqvist

Om ransoneringen och hungersnöd på Stockholmskällan.

Platser:

Stockholmskällans kartor över platsen genom historien

Om avsnittet

Journalisten Sofia Neves intervjuar Håkan Blomqvist, docent i historia vid Södertörns högskola, om Emilia Gustafsson och hungersnöden i Stockholm under 1917.

Berättelsen är vald i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm och ingår i de tio avsnitt som lyfter kvinnohistoria ur deras basutställning och samlingar. Producerad av Soundtelling.

Leende person i färgglad skorta med hörlurar på sig och en iphone i handen

Fler poddavsnitt

Kvinnans Plats är historiska berättelser där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser. Vi har ännu fler berättelser att upptäcka.

Föregående
Föregående

"Lesbiska Ligan" på Grev Turegatan, 1943

Nästa
Nästa

Damkafé i Gamla Stan, Järntorget, 1869