Vi är MEDLEMMAR

Medlemsbasen består av en ökande skara organisationer. Medlemmarna finns utspritt i landet och bidrar på olika sätt, bland annat med sin kompetens, samlingar och lokaler.

  • Accelerator är en konsthall där konst, vetenskap och samhällsfrågor möts. Drivkraften bakom Accelerators program är att bidra till ett öppet och ett empatiskt samhälle genom att låta konsten stimulera till samtal och tvärvetenskaplig dialog. Verksamheten är en del av Stockholms universitet.

  • AMFI är en plattform för ny dramatik som vill utveckla scenkonsten genom språket. I samarbete med de scener vi gästar vill Amfi verka för en kontinuerlig diskussion kring ny dramatik och visa på dramatikerns betydelse för att utveckla scenkonsten i dialog med vår omvärld. Amfi kommer från grekiskans omkring, på båda sidor och är för oss en allvarsam lek med litteraturhistorien och teatern som arena för samtidsfrågor.

  • Anna Lindhagens museum visar hur en borgarfamilj bodde på mitten av 1800-talet, skapat av rösträttskämpen och politikern Anna Lindhagen (1870–1941). Museet, som drivs av den ideella Föreningen Stigberget, berättar idag också om hennes liv och pionjärinsatser.

  • ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. ArkDes är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design. Deras uppdrag är att öka kunskapen och driva debatt om hur arkitektur och design påverkar våra liv som medborgare – genom utställningar, evenemang och debatter.

  • Blåsarsymfonikerna har funnits i Stockholm musikliv sedan 1906 och samarbetar med en mängd artister i olika genrer. Orkestern är känd för just denna genrebredd men även för en ovanligt jämställd programläggning och för sitt arbete med att värna återväxten av blåsmusiker och blåsmusiken som konstart.

    Blåsarsymfonikerna verkar med stöd av Region Stockholm, Nacka kommun och Kulturrådet.

  • Botkyrka konsthall erbjuder en plats för samtidskonst och verkar för att vara en del av lokalsamhället och samtidigt som de knyter an till ett större konstfält. Målet är att inspirera alla att närma sig samtidskonsten genom samtal, deltagande och samarbeten. 

  • Centrum för Näringslivshistoria är en ideell förening som arbetar för att bevara och berätta om sveriges näringslivshistoria.  De är organiserade som en ideell förening, där medlemmarna är de företag och organisationer som deponerat sitt material hos dem.

  • Biograf Capitol byggdes 1926 och var då Vasastans största biograf ända till stängningen 1985. 2018 slog portarna till biografen upp igen för att erbjuda besökare en vuxnare filmupplevelse i en stilfull tjugotalsmiljö.

  • Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Deras mål är att ge dig som publik ett urval av många olika sorters uttryck. Dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Det är hos Dansens Hus du upplever dansen med alla sinnen och det är härifrån du tar med dig en kärlek till kroppens rörelser.

  • Dansmuseet är ett världsunikt museum för dans och rörelse, med kostymer, masker och bildkonst, grundat i Stockholm av Rolf de Maré 1953. Museet har en lång fascinerande historia som sträcker sig från Hallwylska palatset på Hamngatan i Stockholm, till Svenska Balettens hemmascen på Théâtre des Champs-Elysées i Paris, ut i världen och tillbaka till Stockholm.

  • Dea-föreningen är en partipolitiskt och religiöst obunden sammanslutning av kvinnor. Målet är att visa kvinnors historia och medlet är att ett statligt museum inrättas, ett museum som ska visa kvinnors insatser i hem, yrkesliv, konst och samhälle.

  • Kungliga Dramatiska Teatern, mer känt som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern har i uppdrag från regeringen att förvalta svensk teaterhistoria samt arbeta för teaterkonstens utveckling. Här spelas allt från klassiker och nyskriven teater till barn- och ungdomsföreställningar.

  • Folkets Bio distribuerar och visar film från hela världen, för alla åldrar. Filmer som roar och oroar, engagerar, skapar debatt och ger nya perspektiv. Kvalitet, engagemang och en bred representation i filmutbud och verksamhet genomsyrar allt vi gör.

  • Fullersta Gård, som har anor från mitten av 1600-talet, har under en lång tid ägts av kvinnor. Sedan 2013 är gården Huddinge kommuns konstcentrum. Här samsas en permanent utställning om Karin Boye med bland annat samtidskonst, program och konstpedagogik för barn och unga. 

  • Grafikens Hus är ett konstmuseum och en grafikverkstad grundad 1996 i Mariefred. 2014 förstörde en tragisk brand allt i museets lokaler. Sedan 2016 finns verksamheten i Södertälje och under planeringsfasen för att bygga ett nytt museum har Grafikens Hus ingen fast utställningslokal, utan jobbar genom en aktiv projektverksamhet på olika platser och i nya sammanhang. Dom verkar för att göra den grafiska konsten tillgänglig för fler.

  • Handarbetets Vänner grundades 1874 i Stockholm av Sophie Adlersparre och är idag ett av Sveriges ledande centrum för utbildning, utveckling, tillverkning och experiment av avancerade textilier och design.

  • Järva folkets park är en folkrörelseorganisation som sedan 1976 har bedrivit kulturverksamhet och föreningsliv på Eggeby gård på Järvafältet. Organisationen verkar för att, genom kultur, bevara sitt kulturarv samtidigt som de är en plattform för framtidens kulturarv.

  • KAF, Kvinnliga akademikers förening är en plattform och mötesplats för alla kvinnor med högskoleexamen. Syftet med föreningen är att synliggöra kvinnors prestationer i yrkesliv och samhälle i dagens Sverige, men även utifrån ett historiskt perspektiv. Föreningen arbetar även med generations- och professionsöverskridande nätverk för sina medlemmar.

  • Konstmuseet i Skövde är det lilla museet med de stora idéerna. Under taket ryms internationella residens, experimentyta för samtidskonst samt en unik konstsamling. I över 10 år har vi arbetat målmedvetet med frågor kring genus, jämställdhet och normkritik.

  • Hos Kulturhuset Stadsteatern bedrivs sedan 1960 teaterverksamhet som senare har kompletterats med kulturella uttryck inom dans, musik, litteratur, konst, design och film. Syftet med verksamheten är att förvalta och främja samtal och debatt om samtidens alla frågor. 

  • Moderna Museet är en av Europas ledande museer inom modern och samtida konst med en samling på över 130.000 verk. I samlingarna finns exempelvis verk från ikoner som Louise Bourgeois, Niki saint phalle och Hilma af Klint. 

  • Mossutställningar är en ideell förening, grundad 2004, vars syfte är nyttja stadens tomrum för konstnärlig praktik. Föreningen vill med detta utmana begreppet offentlig konst och vad det innebär.

  • Mångkulturellt centrum – MKC – är ett kultur- och kunskapshus i kulturhistoriska lokaler i Fittja gård, Botkyrka. Migrationsrelaterade frågor är kärnan i vårt uppdrag. Verksamheten rymmer utställningar, program, bibliotek och arkiv, utbildning, utgivning, utredning, konstpedagogik, samarbeten och självständig forskning. Vår expertis är inom demokrati, jämlikhet, segregation, rasism och interkulturella perspektiv. På vetenskaplig grund verkar MKC för ett samhälle där mångfalden reflekteras i den nationella självbilden och där migration är en självklar del i det svenska kulturarvet. MKC är en kommunal stiftelse, men med regional och nationell räckvidd. Vi är en mötesplats och röst för den svenska mångfalden sedan 1987.  

  • Med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – bjuder vi på Nobel Prize Museum in till utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal om vår tids stora frågor.

  • Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum med en samling på över 1,5 miljoner föremål. I den stora museibyggnaden på Djurgården i stockholm arbetar man varje dag med att bevara och levandegöra Sveriges kulturella historia från 1500-talet fram till i dag. 

  • Det lilla turkosa trähuset i stadsdelen Hagalund i Solna berättar om konstnären som bodde där och varför just hans hem har blivit museum som dagligen besöks av stora och små från när och fjärran. Museikvarteret med museum, café, keramikverkstad, galleri och föreningshus är en del av Solna stad.

  • Orionteatern är ett hus för formstark experimenterande scenkonst. Här får scenkonstens olika komponenter turas om att bre ut sig och ta plats, element som i traditionell teater ofta är underställda texten. Det råa oömma rummet inspirerar och inbjuder till att arbeta på ett sätt som inget annat teaterhus tillåter. Asfaltgolvet, stallet, akustiken, den stora rymden, den sakrala känslan i scenrummet gör Orionteatern till en plats för de stora uttrycken.

  • Prins Eugens Waldemarsudde, som ursprungligen var hem åt prins Eugen, är idag ett av Sveriges mest populära konstmuseer. I slottsbyggnaden finns prinsens sällskapsvåning, bevarad som den såg ut på prinsens tid. I övriga museet visas ett urval av prins Eugens målningar, verk ur samlingarna samt tillfälliga utställningar. Museet är omgivet av en vacker blomster- och skulpturprydd park. Välkommen att besöka Sveriges vackraste konstmuseum!

  • På Scenkonstmuseet bjuds besökarna in bakom kulisserna i musikens, dansens och teaterns värld. Här förvaltas även en stor samling föremål med allt från instrument till kostymer.

  • Sigtuna Museum & Art är ett kommunalt museum och konsthall i Sigtuna kommun. Museet är till största del ett arkeologiskt museum med fokus på den lokala historien och platsen ”där Sverige började” och konsthallen ValstaKonst där Sverige fortsätter.

  • Snus- och Tändsticksmuseum är ett museum som tar besökarna på en historisk resa genom två av Sveriges mest ikoniska produkter. Museet ger en fascinerande inblick i tillverkningsprocesserna och marknadsföringen av snus och tändstickor, samtidigt som vi belyser deras kulturella och historiska betydelse. Besökare kan också ta del av vår tobaksodling, se Solstickans original och titta på vår stora samling dosor och askar.

  • Spritmuseum omfamnar och belyser svensk dryckeskultur. Vi bjuder på konstupplevelser, spännande utställningar, provningar, events, bar och restaurang.

  • Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken är en spektakulär byggnad med fasad i mässing ritad av prisbelönta Wingårdhs Arkitektkontor. I ett aktivt och levande hus presenteras ett varierande utbud av samtida och klassisk konstutställningar på flera våningar. Den permanenta samlingen av konstverk, möbler och antikviteter visas i en replika av Sven-Harrys tidigare herrgård. Museets programverksamhet är en viktig del av museets uppdrag att sprida kunskap, information och inspiration, samt öppna upp för en dialog med besökare och konstnärer.

  • Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet
En plats för ekonomiskt lärande för alla som är nyfikna på ekonomins roll historiskt och i dag. I samlingarna finns bland annat mynt, sedlar, medaljer och aktiebrev. Genom utställningar och föreläsningar lyfts både föremålen och olika ekonomiska teman.

    • Hallwylska museet
Tidigare lyxbostad åt det förmögna paret Wilhelmina och Walther von Hallwyl. Efter makarnas död gavs byggnaden på Hamngatan 4 till Svenska staten som 1938 öppnade upp dörrarna för allmänheten genom att göra den tidigare våningen till museum. Hallwylska museet erbjuder en tidsresa till sekelskiftet.

    • Historiska museet
Historiska museets samling omfattar mer än tio miljoner föremål, de äldsta daterade ända bak till vår äldsta forntid. Förutom att förvalta svenskt kulturarv, genom exempelvis de permanenta utställningarna i sin imponerande museibyggnad, erbjuder Historiska museet föreläsningar, temahelger och tillfälliga utställningar.

    • Livrustkammaren
Livrustkammaren har en stor samling dräkter, vapen, vagnar och sadlar som berättar om Sveriges historia. I Stockholms slott ställs en bråkdel av dessa föremål ut för allmänhetens beskådning, allt från Drottning Kristinas kröningsmantel till Sofia Magdalenas bröllopsklänning från 1766.

    • Skoklostersslott 
Mellan Stockholm och Uppsala finnes ett av Europas främsta barockslott, Skokloster. I slottet finns möjligheten att bland annat utforska det gedigna porträttgalleriet med 600 verk.

    • Tumba bruksmuseum 
Från början Tumba pappersbruk, grundat av riksbanken 1755, med ändamålet att producera papperssedlar. Runt bruket växte ett samhälle fram där hundratals människor arbetat och levt sina liv. Produktionen har sedan dess förflyttats men kvar finns möjligheten att besöka bruksmuseet för att gå en guidad visning eller prova på hur man tillverkade sedlar förr.

  • • Järnvägsmuseet
Järnvägsmuseet, beläget i Gävle, berättar den svenska järnvägens historia. Järnvägssamlingen håller internationell toppklass och består bland annat av över 300 fordon från mitten av 1800-talet till idag, däribland Prins August som är det äldsta, driftklara lokomotivet i världen. Museet är stängt på grund av ombyggnad med planerad öppning våren 2024.

    • Marinmuseum
Marinmuseum berättar den svenska marinens historia – om stormaktstidens sjöstrider under segel, om kalla krigets epok och om nutiden. Museet finns på Stumholmen och sträcker sig ut i vattnet mitt i världsarvs- och örlogsstaden Karlskrona. 

    • Sjöhistoriska museet
På Sjöhistoriska museet kan hela familjen upptäcka människans mångtusenåriga historia till sjöss. Här möts dåtid och nutid i utställningar med fokus på handelssjöfart, marinarkeologi och Östersjön. Museet finns i arkitekten Ragnar Östbergs vackra byggnad på Kungliga Djurgården i Stockholm.

    • Vasamuseet
Vasamuseet är ett av Skandinaviens mest välbesökta museer. Här finns det unikt välbevarade örlogsskeppet Vasa från 1628 i all sin prakt, utsmyckad med hundratals träskulpturer. Vasamuseet ligger på Kungliga Djurgården i Stockholm.

    • Vrak – Museum of Wrecks
Dyk utan att bli blöt och upptäck det världsunika, och för många okända, kulturarvet som finns i Östersjön. Vrak – Museum of Wrecks bärgar berättelserna och låter vraken ligga kvar, där de mår bäst. Museet är beläget nära Vasamuseet på Kungliga Djurgården i Stockholm.

  • Hembygdsrörelsen består av 2060 föreningar med en vision om en levande hembygd öppen för alla. Vi tar tillvara och levandegör natur- och kulturarvet, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder.

  • Trädgården är en utomhusklubb som håller öppet under årets sommarmånader sedan 2003. Förutom dans och musik erbjuder Trädgården ett brett sortiment av kulturupplevelser med allt från konserter till konstutställningar. 

  • När Trädgården stänger för säsongen öppnar istället Under Bron, en klubb som huserar under Skanstullsbron. Här dansar många stockholmare till dansmusik men klubben erbjuder, likt Trädgården, även en rad olika kulturupplevelser.

  • • Etnografiska museet
På Etnografiska museet möts samtid och historia i en härlig blandning för hela familjen. Upptäck och få nya lärdomar om våra utomeuropeiska kulturskatter.

    • Medelhavsmuseet
På Medelhavsmuseet upptäcker du en rik samling av kultur- och vardagsföremål från Medelhavsområdet och Främre Orienten. Där och då blir här och nu. Här hittar du statyer av marmor, skimrande vapen och märkliga troféer. Några av fynden är till och med äldre än pyramiderna. Varje föremål bär på berättelser om livsöden och om människor.

    • Världskulturmuseet
På Världskulturmuseet möter du föremål och berättelser från världens alla hörn i ett prisbelönt hus fullt av överraskningar. Krokodiler från Papua Nya Guinea, en bok helt gjord av trådar, en örnfjädersmössa, guldskatter och hajtandssvärd från Kiribati. Det är bara några av alla de spännande föremål du hittar hos oss på Världskulturmuseet.

    • Östasiatiska museet
Östasiatiska museet är en naturlig del av Stockholms kulturliv, centralt beläget på museiön Skeppsholmen. Museets samlingar från Kina, Korea, Japan, Indien och Sydostasien har få motsvarigheter i Europa. I de permanenta utställningarna kan besökaren bland annat uppleva över 5 000 år av kinesisk historia.

  • Statarmuseet på Överjärva gård är ett arbetslivsmuseum och en resa i tiden. En plats där kulturmiljö, pedagogik och odlingar knyter samman aktuella frågor med gångna tider. Överjärva gård med museum, café och naturskola är en del av Solna stad.

Vi arbetar också nära stadens och regionens verksamheter.

Stadsmuseet i Stockholm, Stockholmskällan, Stadsarkivet, Stockholms läns museum, Länskällan, med flera!

Relaterat

  • Stockholms Kvinnohistoriskas utställning i Boxen på ArkDes.

    Om museet

    Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum utan en egen byggnad. Vi lyfter kvinnohistoria kopplat till aktuella frågor som påverkar människors dagliga liv.

  • Stockholms Kvinnohistoriskas medlemsdag på Nordiska museet. Chimen och Anna pratar framför en publik.

    Våra medlemmar

    Museet är en ideell förening av kulturaktörer, arkiv och andra museer som vill samarbeta för att ge kvinnor större utrymme i historieskrivningen.

  • Personal & styrelse

    Stockholms Kvinnohistoriskas kansli finns vid Slussen i Stockholm. I styrelsen sitter sju ledamöter.