Kvinna liv frihet

En samtidsdokumentation om upproren i Iran

Jina Mahsa Aminis död den 16 september 2022 blev startskottet för ett historiskt uppror i Iran. Tre dagar tidigare hade hon gripits av den iranska sedlighetspolisen, anklagad för att inte ha burit sin hijab på korrekt sätt. Kort efter att hennes död offentliggjordes bröt dom första protesterna ut, under parollen ”kvinna, liv, frihet”.

Sedan oktober 2022 har Stockholms Kvinnohistoriska samlat in tankar och reflektioner från allmänheten. Det insamlade materialet kan hjälpa oss att förstå kvinnors situation i Iran, i dag och historiskt, men är också ett tidsdokument om hur många i Sverige som påverkas av det som sker. Du kan fortfarande bidra med din berättelse. Vad du tänker och känner just nu är viktigt för framtiden.

Nedan presenteras ett urval från samtidsdokumentationen.

...Dansar till sent på natten och funderar “hur många har mördats under tiden jag festat?” Hjärtat är i 1000 delar. Ingen förstår mig förutom främlingar som också har rötter i Iran...
— Sara, 7 november 2022
...Hur ska jag orka leva
i frihet
när ni inte ens
fick överleva

Jag kommer orka
därför att generationer
innan mig
har orkat...
— Marie, 21 oktober 2022
...De iranska kvinnorna står i frontlinjen med kroppen som sköld mot mullornas kulor. De iranska kvinnorna har skrivit historia, något vi kommer läsa om i våra historieböcker....
— Mona, 27 november 2022
...Hur ska jag gå ut i det svenska samhället och låtsas som att jag inte blöder...
— Nazli Sol, 20 december 2022
...Jag har svårt att sova. Svårt att koncentrera mig på annat. Vill ständigt ha kontakt med folk som vet vad jag går igenom istället för mina arbetskamrater som inte vet...
— Maryam V N, 3 november 2022

Lär dig mer om historien bakom

om revolutionen, sexualpolitiken och slöjan

Den 16 november 2022 arrangerade Stockholms Kvinnohistoriska en digital historielektion tillsammans med Fataneh Farahani, professor i etnologi vid Stockholms universitet. Föreläsningen, Kvinnor och Iran – revolution, sexualpolitik och slöjan, ger en överblick av den historiska bakgrunden som har lett fram till dagens protester, samt den postrevolutionära sexualpolitiken och slöjans symboliska roll.

Under den timslånga föreläsningen får du bland annat svar på frågan: Hur kan en "felaktigt" buren hijab leda till en ung kvinnas död? Föreläsningen är textad och tillgänglig både här på vår webbplats och på vår YouTube-kanal.

Berätta

Du kan fortfarande dela dina tankar och reflektioner. Du kan dela din berättelse anonymt, och du väljer själv hur många av frågorna du vill svara på. Bidrag kan göras i form av text, bild, video eller ljud. Alla bidrag blir en del av museets samlingar och kan komma att användas för forskning eller i framtida utställningar.

Dela din berättelse och bli en del av ett tidsdokument som hjälper framtiden att minnas och förstå vår samtid.