Digitalt innehåll för skolan
Historiska experter i ditt klassrum
Vad är ekonomiskt våld? Hur gick det till när Sverige fick fri abort, och vad är det som gör att vissa berättelser blir till skriven historia?
Lär er mer om ett aktuellt och viktigt ämne direkt från en expert i vårt nya skolformat Lär dig om. Föreläsningarna är ca. 20 minuter, där ni kan arbeta med ett fördjupande material till varje film. Våra första föreläsningar handlar om ekonomiskt våld, aborträttens historia och arkiv och historieskrivning.
Lär dig om: Arkiv och historieskrivning
Vad är ett arkiv? Och hur kommer det sig att vissa berättelser blir till skriven historia? Följ med ned i Stadsarkivets gömmor tillsammans med arkivarie Johanna Törnros, där vi går på jakt efter en särskild historia. Genom den får vi bland annat lära oss mer om hur historia skrivs, vad ett personarkiv är och hur du kan lägga ett “arkivpussel” genom att använda dig av olika källor.
LÄR DIG OM: ABORTRÄTTENS HISTORIA
Hur fick Sverige fri abort? Vilka var kvinnorna som gjorde abort? Och kan vi ta dagens aborträtt för given? Hör Lena Lennerhed, professor i idéhistoria vid Södertörns högskola, berätta om historien bakom fri abort.
LÄR DIG OM: EKONOMISKT VÅLD
Vad är ekonomiskt våld? Hur hänger det ihop med andra former av våld – och är det något som alltid funnits? Hör Marie Eriksson, historiker och lektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet, berätta om vad som utmärker ekonomiskt våld – historiskt och i dag.
Möt experterna
-
Marie Eriksson
Marie Eriksson är historiker och lektor i socialt arbete med ett intresse för tvärvetenskaplig forskning om kön och klass och andra maktrelationer – både i det förgångna och i vår egen tid.
-
Johanna Törnros
Johanna Törnros arbetar som arkivarie på Stockholms stadsarkiv. Hon drivs av att synliggöra kvinnors och andra marginaliserade gruppers historia genom arkivens sprängkraft.
-
Lena Lennerhed
Lena Lennerhed är professor i idéhistoria vid Södertörns högskola. Hennes forskning har i första hand fokuserat idéer och föreställningar om sexualitet och kön.
Utforska kvinnohistoria kopplat till platser i vår podd
Kvinnans Plats
Relaterat
-
Stadsvandring: Eva-Lisas monument
Vandra i transpionjären Eva-Lisa Bengtsons fotspår på Södermalm och lär er om hur ideér om kön och sexualitet förändrats över tid.
-
Podd: Kvinnans Plats
Kvinnans Plats är historiska berättelser där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser. Utforska avsnitten med tillhörande skolmaterial – och ta stadens berättelser till klassrummet.
-
Kvinnohistoria för skolan
Vi erbjuder digitala föreläsningar och stadsvandringar med tillhörande skolmaterial som riktar sig till högstadiet och gymnasiet.