För skolan

Kvinnors villkor och betydelse saknas ofta i historieskrivningen. Visste du att 87% av de som namnges i skolans historieböcker är män? Det vill vi förändra tillsammans med dig!

Låt kvinnohistorien ta plats i klassrummet

Museet Stockholms Kvinnohistoriska vill skapa förändring genom att undersöka, bevara och synliggöra kvinnohistoria i både fysiska och digitala rum – däribland klassrummen.

Föreläsningar och vandringar för skolan

Vi erbjuder digitala föreläsningar och stadsvandringar med tillhörande skolmaterial som riktar sig till högstadiet och gymnasiet. Vandra i transpionjären Eva-Lisa Bengtssons fotspår, lär dig mer om ekonomiskt våld eller vilka berättelser som sparas – och saknas – i arkiven.

Illustration av person som ritar en smiley med en stor penna på en pelare.

Vårt utbud för skolan

  • Skyltfönster till porrbutik, med uppsatta affischer från Grupp 8 med budskapet "Här utnyttjas och förnedras kvinnan".

    Podd: Kvinnans Plats

    Kvinnans Plats är historiska berättelser där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser. Utforska avsnitten med tillhörande skolmaterial – och ta stadens berättelser till klassrummet.

  • Arkivmaterial bestående av dagböcker, teckningar och fotografier ur Maja Berghs personarkiv på Stadsarkivet i Stockholm.

    Digitala föreläsningar: Kvinnohistoriska experter

    Lär er mer om ett aktuellt ämne direkt från en expert. Vad är ekonomiskt våld, hur fick Sverige fri aborträtt och hur skrivs historia? Föreläsningarna är cirka 20 minuter långa.

  • Porträtt av Eva-Lisa Bengtson.

    Stadsvandring: Vandra i transpionjärens fotspår

    Vandra i den lesbiska aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtsons (1932-2018) fotspår i vandringen Eva-Lisas monument. Genom hennes historia får vi få syn på hur idéer om kön och sexualitet har förändrats över tid.

Utforska teman

  • Pessar på lila piedestal

    Sexualitet

    Lär dig mer om hur kvinnor i Sverige fick rätt till fri abort, historien bakom pessaret – och hur det var att vara homosexuell i en tid då det var olagligt.

  • Urklipp från tidning med person med ritade mått

    Skönhetsideal

    Jakten på det perfekta ansiktet och ideala kroppen är inte ny, men ändå tar fler och fler personer beslutet att lägga sig under kniven. Så, hur hamnade vi här – och hur såg det ut för hundra år sedan?

  • Kvinna demonstrerar med skylt

    Aktivism & organisering

    Vilken historisk kontext har lett till dagens uppror i Iran? Vilka var Grupp 8? Och hur gick det till när bryggerskorna organiserade sig?

  • Anslag från kvinnohuset med text som riktar sig till utsatta kvinnor.

    Våld & utsatthet

    Hur blev Klaragården blev en fristad för kvinnor i hemlöshet, vad utmärker ekonomiskt våld – och hur uppkom Sveriges första kvinnojourer?

  • Maud Hansson Fagerberg, Stockholms första kvinnliga taxichaufför, sitter bakom ratten med en manlig chaufför ståendes utanför som lutar sig mot bilen och ser ner på henne.

    Yrkesliv

    Först 1921 blev gifta kvinnor myndiga, och det har funnits både lagar och sociala normer som hindrat kvinnor att ta vissa yrken. Hur har kvinnor försörjt sig? Och hur har det sett ut när de tagit sig in i nya yrken?

Gör historisk skillnad - gå med i vår referensgrupp

Vill du vara med och sprida kvinnohistoria ut i landets skolor? Under våren 2024 startar Stockholms Kvinnohistoriska upp en referensgrupp för lärare. Referensgruppen erbjuder en plats för kunskapsdelning och diskussion om hur vi tillsammans kan sprida mer kvinnohistoria till skolorna. Vi träffas cirka en gång per termin på vårt kontor, där vi bjuder på fika.

Skolklass i sina bänkar med lärarinna i mitten.

Skolklass i Hybo-trakten. Foto: Lars Enarsson/ Länsmuseet Gävleborg.