Utställningar
Utforska kvinnohistorien i Stockholms Kvinnohistoriskas utställningar där verkliga berättelser vecklas ut genom föremål, konst och platser. Vi tar plats i olika skepnader på olika platser – på torg, bibliotek, nattklubbar, mjölkpaket och på andra museer.
Aktuella utställningar
Foto: Per Englund
Vägen till fri abort
I år är det 50 år sedan fri abort infördes i Sverige. Vägen dit har kantats av kamp, politiska reformer, hopp och förtvivlan. Hur kom vi dit? Och var står vi i dag?
Utställningen Vägen till fri abort lyfter fram de personliga berättelser, politiska reformer och beslut som ledde fram till den fria abortlagen 1975. Möt några av alla de människor som genomgått en abort och få en unik inblick i de beslut och känslor som präglar många människors liv.
Hysteria av Rachael Jablo.
Pain unseen
Visste du att 10 % av alla som föds med en livmoder lever med endometrios? Trots att sjukdomen är vanlig förblir den ofta osynlig, och många tvingas hantera smärta och ofta komplexa symtom i tystnad. Pain Unseen är en digital utställning på engelska som genom konst, medicin, historia och personliga berättelser lyfter fram olika perspektiv på endometrios.
Utställningen är en del av det EU-finansierade projektet #ENDOs finansierat av Erasmus+ Education and Training program.
Women’s History is Everywhere
Kvinnohistoriska tar plats i Serbien med utställningen Women’s History is Everywhere (ИСТОРИЈА ЖЕНА ЈЕ СВУДА). I utställningen visar vi hur kvinnors historia kan berättas och gestaltas på nya sätt. Utställningen utgår från biblioteket, och genom pennan och Katarina Taikons författarskap lyfts även det skrivna ordets betydelse fram.
100 år genom 10 saker
I den resande utställningen 100 år genom 10 saker presenterar Stockholms Kvinnohistoriska tio föremål och berättar hur dom har påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv.
Utställningen utgår från boken “Kvinnosaker”, författad av historikern Karin Carlsson och utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.
Tidigare utställningar
-
Sex i city
22 augusti – 30 september 2024
För 50 år sedan såg Stockholms stadskärna annorlunda ut. I utställningen Sex i city berättar Kvinnohistoriska om hur vissa kvarter präglades av sexbutiker och protester när Sverige legaliserade pornografi 1971.
-
Spring före
31 augusti – 29 september 2024
Tjejmilens 40-årsjubileum firas med utställningen Spring Före i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska – om kvinnor som sprungit före och om löpningens betydelse i dag. Utställningen tar plats fysiskt under Tjejmilens jubileumslopp den 31 augusti 2024. Visas digitalt till och med den 29 september 2024.
-
Speglingar
5 maj – 9 september 2023
Dansa i sommarnatten till konstfilm, när Stockholms Kvinnohistoriska lyfter verk från sex olika kvinnliga konstnärer i installationen Speglingar. Här möts film från olika tidsperioder och projiceras utomhus med Skanstullsbron som tak på nattklubben Trädgården. Genom en bredd av verk ur Filmforms arkiv lyfts olika känslor, tematik och uttryck.
-
I Boxen på ArkDes
7 mars – 9 april 2023
Som en del av ett flerårigt samarbete flyttade vi in i utställningsrummet Boxen på ArkDes under en månad och bjöd in till en kvinnohistorisk värld. Här samlades populära programformat, utställningar och kulturaktiviteter – under ett och samma tak.
-
Kvinnor i Karlstad
Hösten 2023
Historia lyfts på nattklubbar, konsthallar, hotell, operor och i butiker när utställningen Kvinnor i Karlstad tar plats på fem olika platser i staden. Parallellt med utställningen samlar vi in berättelser från samtiden – för framtiden
-
Skollunchen på mjölkpaketet
2022
Åt du, eller ska du äta lunch i skolan i dag? Tänk dig att det var Gävle husmodersförening som satte i gång diskussionen om skolluncher under 40-talet. 2022 ställe vi ut berättelsen om lunchbrickan på Arlas mjölkpaket.
-
Kvinnans Plats i Stockholms city
25 augusti – 30 september 2022
I utställningen Kvinnans Plats i Stockholms city låter vi stadens kvinnor ta plats – där berättelserna utspelat sig. Som en del av utställningen kan dagens tjejer och kvinnor också ta plats i historieskrivningen genom att lämna sin egen berättelse. I augusti 2024 återkommer vi för nästa utställning på Sergels torg!
-
Kvarterets Kvinnor
8 mars – 11 augusti 2019
Vilka kvinnohistorier präglar Stockholms city – i går och i dag? I utställningen Kvarterets Kvinnor blickar vi långt bak i historien ända fram till i dag och möter kvinnor som på olika sätt präglat Klarakvarterens gator och stockholmarnas vardag.
Stötta oss för ännu mer kvinnohistoria
Bli en del av vår medlemsklubb Sällskapet och stötta oss med ett bidrag varje månad – så att vi kan sprida mer kvinnohistoria! Genom ditt bidrag hjälper du oss att arbeta för en mer jämställd historieskrivning. Som Sällskapare stöttar du oss med en summa varje månad – välj själv om du vill gå med som Mursmäcka, Sällskapsdam eller Drottning.