ИСТОРИЈА ЖЕНА ЈЕ СВУДА

Women’s History is everywhere

Kvinnohistoriska tar plats i Serbien med utställningen Women’s History is Everywhere. Just nu visas den på Nationalbiblioteket i Belgrad, och flyttar därefter vidare till lokala bibliotek runtom i landet.

Nationalbiblioteket i Serbien: 13 mars—27 mars 2024

MUSEET TAR PLATS I SERBIEN

Jämställdhetsglappet i historieskrivningen är ett globalt problem. Kvinnohistoriska startades för att förändra detta. Vår vision är en värld där kvinnohistorien är synlig och en historieskrivning som rymmer fler perspektiv. 

I utställningen Women’s History is Everywhere (ИСТОРИЈА ЖЕНА ЈЕ СВУДА) visar vi hur kvinnors historia kan berättas och gestaltas på nya sätt. Utställningen utgår från biblioteket, och genom pennan och Katarina Taikons författarskap lyfts även det skrivna ordets betydelse fram.

Om samarbetet

Genom detta samarbete mellan Nationalbiblioteket i Serbien, Sveriges ambassad i Belgrad och Stockholms Kvinnohistoriska vill vi belysa kvinnors betydelse genom historien. Utställningen visar hur historia kan göras synlig i vardagen, och inspirerar besökaren att utforska de dolda berättelserna i sin egen omgivning.

Efter den 27 mars flyttar utställningen vidare till lokala bibliotek runtom i Serbien, med stöd från Sveriges ambassad i Belgrad.

Några av utställningens teman

  • Fotografi av en penna

    Pennan — Att göra sin röst hörd

    Utställningen tar avstamp i pennan. Vad kan den berätta för oss om ett lands historia – om demokratiska processer och kvinnors förutsättningar för ett mer självständigt liv?

  • Foto på Katarina Taikon

    Katarina Taikons penna och aktivism

    En kvinna som gjorde ett enormt avtryck genom det skrivna ordet var Katarina Taikon. Den svensk-romska författarens barnböcker och aktivism förändrade levnadsvillkoren för tusentals människor.

  • En bild på texter i utställning

    Att skapa framtidens historia

    Vilka berättelser kommer att bli historia i framtiden? Vad kommer inte att sparas? Vi lyfter hur vi arbetat med samtidsdokumentation och bjuder in besökaren till att fundera över hur historia skrivs.

  • Skärm på buss i Värmland med texten "visste du att bussen bär på kvinnohistoria?"

    Berättelser i vardagen

    Hur kan vi berätta historia på nya sätt, i människors vardag? Utställningen uppmanar besökaren att reflektera över den dolda kvinnohistorien i sin egen vardag. Vilka berättelser gömmer sig där och hur kan de synliggöras på innovativa sätt?

Konferens och Workshop

I samband med invigningen av utställningen bjöds bibliotekspersonal och forskare från hela Serbien in för en presentation och efterföljande workshop arrangerad av Stockholms Kvinnohistoriska.

Syftet var att visa museets unika arbetssätt och verksamhetsmodell och därefter involvera deltagarna i att skapa nya samarbetsprojekt på nationell eller regional nivå, med fokus på utställningar, att ta plats i offentliga rum, insamling av berättelser och publika aktiviteter som lyfter serbisk kvinnohistoria.

Relaterat

  • Boken Kvinnosaker.

    Boken Kvinnosaker

    Lär dig mer om pennan och 49 andra vardagliga föremål som präglat kvinnohistorien! I Kvinnosaker berättar historikern Karin Carlsson svenska kvinnors historia genom femtio föremål, från sekelskiftet 1900 fram till i dag. Utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Kvinnohistorika.

  • Omslagsbild

    Podd: Taikon flyttar till tanto

    Året är 1945 och den blivande aktivisten och författaren Katarina Taikon har precis flyttat in i ett hus under Årstabron med sin familj. Hittills har familjen bott i tält runt om i Sverige till följd av den reglering som förbjuder romska familjer rätten till fast bostad. I podden Kvinnans Plats hör du berättelsen om Katarina Taikons liv och livslånga aktivism för mänskliga rättigheter,

  • Flyer för utställningen

    Läs mer om invigningen

    Uställningen invigdes av Vladimir Pištalo, chef för Serbiens Nationalbibliotek, och H.E. Anika Ben David, Sveriges ambassadör i Serbien. I samband med invigningen bjöds också bibliotekspersonal och forskare från hela Serbien in till en presentation om Kvinnohistoriskas innovativa museiform och arbetssätt, med en efterföljande workshop där nya samarbetsprojekt om kvinnohistoria knådades fram.