Kvinnans Plats
TAIKON FLYTTAR TILL TANTO, 1945
Året är 1945 och den blivande aktivisten och författaren Katarina Taikon har precis flyttat in i ett hus under Årstabron med sin familj. Hittills har familjen bott i tält runt om i Sverige till följd av den reglering som förbjuder romska familjer rätten till fast bostad.
Katarina växte upp under det svenska majoritetssamhällets förtryck, där romer inte heller fick tillgång till skola och utbildning. Trots detta fick Katarina en plats på Maria folkskola på Södermalm i Stockholm, men upprepade fall av kränkningar, rasism och sexuella trakasserier gjorde att hon till slut lämnade skolan.
Ett livslångt arbete för mänskliga rättigheter
Vid 26 års ålder skrev Katarina Taikon in sig på folkhögskola tillsammans med systern Rosa. Det var först då hon fick chans att lära sig att läsa och skriva ordentligt. I och med studierna kom Katarina även i kontakt med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Det blev startskottet för hennes mångåriga kamp för romers rättigheter, ett livslångt arbete som har gjort henne till en ikon i kampen för mänskliga rättigheter.
Katitzi - att förändra via barnen
Efter flera år av aktivism kom Katarina till insikten att riktig förändring måste gå via barnen. I slutet av 1960-talet fattade hon pennan och började skriva barnböcker. Karaktären Katitzi var född.
Bokserien om den romska flickan Katitzi bygger på erfarenheter från Katarinas eget liv och böckerna gjorde det möjligt för läsarna att växa upp tillsammans med huvudkaraktären. I första boken är Katitzi sju år gammal men för varje bok blir hon äldre och ämnen som barnäktenskap, flykt, missfall och förföljelse tas upp. Böckerna om Katitzi blev en succé och läses än i dag av både barn och vuxna.
“Ni vet! Ingen ska säga till mig att ni inte vet att dessa människor är förföljda på grund av sin härkomst. Det är er plikt att begripa det!”
– Katarina Taikon
PLAtsen - då och nu
Årstabron någon gång mellan 1940–1949. Foto: Lennart af Petersens. Se bilden på Stockholmskällan.
Årstabron i dag. Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska.
Hej lärare!
Jobba vidare med avsnittets teman i klassrummet
Vill du veta mer?
Böcker & artiklar:
Katarina Taikon skrev för romernas rättigheter, Stockholmskällan
Zigenerska av Katarina Taikon
Platser:
Stockholmskällans kartor över platsen genom historien
Om avsnittet
Journalisten Sofia Neves intervjuar författaren och journalisten Lawen Mohtadi om aktivisten och författaren Katarina Taikon och hennes kamp för romers rättigheter.
Berättelsen är vald i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm och ingår i de tio avsnitt som lyfter kvinnohistoria ur deras basutställning och samlingar. Producerad av Soundtelling.
Fler poddavsnitt
Kvinnans Plats är historiska berättelser där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser. Vi har ännu fler berättelser att upptäcka.