Vägen till fri abort
I år är det 50 år sedan fri abort infördes i Sverige. Vägen dit har kantats av kamp, politiska reformer, hopp och förtvivlan. Hur kom vi dit? Och var står vi i dag?
Göteborgs stadsbibliotek 16 januari–23 februari 2025.
En utställning om rättigheter, kamp och val
Utställningen Vägen till fri abort lyfter fram de personliga berättelser, politiska reformer och beslut som ledde fram till den fria abortlagen 1975. Möt några av alla de människor som genomgått en abort och få en unik inblick i de beslut och känslor som präglar många människors liv.
Lämna in din egna berättelse
I utställningen uppmanas du som besökare även att reflektera över din egna relation till abort och lämna in din berättelse för framtidens historieskrivning. Genom insamlingen blir vi alla en del av samtalet om ett ämne som berör oss alla – nu och i framtiden.
Vägen till fri abort är producerad av Stockholms Kvinnohistoriska, och utgår från boken Abort – 50 år av fri abort, 50 berättelser av Sandra Pandevski och Malin Clausson. Porträttbilder av Emma Larsson och Per Englund.
“Min syster och hennes vänner hjälpte mig. Jag sålde mina smycken, bland annat en guldring, för att få ihop till summan och ljög om att jag hade tappat bort den. Efter ingreppet vilade jag ut hos min syster i några dagar. Vi sa till min partner att jag drabbats av blödningar och jag tror inte att han misstänkte något då.”
Personliga berättelser om abort
Hur förändrades Sveriges abortlagar?
-
Sveriges riksdag antog en ny lag om "avbrytande av havandeskap", som tillät abort på medicinsk, humanitär eller eugenisk (rashygienisk) grund – till exempel efter en våldtäkt eller vid allvarlig sjukdom. Trots lagändringen var processen för kvinnor som sökte abort fortfarande både lång och komplicerad.
-
Trots att aborter blivit lagliga under vissa omständigheter fortsatte de illegala ingreppen att vara vanliga. En lagändring 1946 lade till socialmedicinska skäl som grund för abort, där kvinnans hälsa och förmåga att ta hand om barnet vägdes in. Trots detta var processen fortfarande stigmatiserande, och beslutet låg hos Medicinalstyrelsen – vilket ofta innebar förnedrande behandling för kvinnorna.
-
År 1975 markerade en milstolpe i svensk historia när den nuvarande abortlagen trädde i kraft. I början var aborten helt fri fram till vecka tolv. Mellan vecka tolv och 18 fick
man endast göra abort efter utredning av kurator.Denna lagändring föregicks av decennier av debatt, där kvinnors rätt till sina kroppar stod i centrum. Kampen var inte bara nationell – internationellt påverkades rörelser för fri abort av banbrytande beslut, som USA:s Högsta domstols dom i Roe vs. Wade från 1973, som gjorde abort lagligt i hela USA.
-
Kravet på utredning av kurator för att få göra abort mellan vecka tolv och 18 slopas. Sedan dess gäller fri abort på begäran av den gravida till och med vecka 18.
“Begär en kvinna att hennes havandeskap skall avbrytas, får abort utföras om åtgärden vidtas före utgången av artonde havandeskapsveckan och den inte på grund av sjukdom hos kvinnan kan antas medföra allvarlig fara för hennes liv eller hälsa."
Abortlag 1974:595, Sveriges Riksdag
Dela din berättelse
Har du egna erfarenheter eller tankar om abort? Kanske har du själv gjort en abort, stöttat någon som gjort det, eller reflekterat över hur frågan påverkat dig och samhället? Genom att dela med dig av dina tankar kan vi tillsammans bidra till en mer nyanserad och inkluderande historieskrivning. Du kan välja att lämna din berättelse anonymt.
Demonstration 1994. Foto: Joakim Johansson, RFSU.
Upptäck mer om aborträtten
-
Skollektion om aborträtten
Hur har kvinnors rätt att bestämma över sin kropp och sin graviditet förändrats över tid? I vår skollektion på skolplattformen Sveriges historia får du utforska arkivmaterial och lära dig mer av idéhistoriker Lena Lennerhed.
-
Poddavsnitt om Karolina Widerström
Karolina Widerström, Sveriges första kvinnliga läkare, var en pionjär inom kvinnors hälsa och sexualupplysning. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var hon aktiv i frågor som rörde kvinnors rätt till sin egen kropp, inklusive abort. Hör mer om hennes arbete i Kvinnohistoriskas podd Kvinnans Plats.
-
Historielektion om abort
Hör Lena Lennerhed, professor i idéhistoria, berätta om aborträttens historia i Sverige – om politisk kamp, reformer och abortmotstånd. I Kvinnohistoriskas historielektioner får du den livsnödvändiga baskunskapen på under timmen, helt utan pekpinnar – av landets främsta forskare och experter.