Charlotte
Född: 1961 Abort: 1991

”Det är inte alltid så dramatiskt”

Foto: Emma Larsson

När Hanna, min dotter, blev gravid i tonåren började vi prata om det. Men jag höll tyst om min egen abort väldigt länge. Av någon anledning som jag egentligen inte kan förklara. Det var på något sätt lite skamligt. Att få möjlighet att få ett barn, men bestämma sig för att inte ta emot det. Att avsluta en graviditet medan andra kanske har väldigt svårt att få barn. Jag var nog orolig för att någon skulle ta illa vid sig. I dag vet jag att många av mina vänner och bekanta har gjort samma erfarenhet.


Vi har en son som är född 1988 och Hanna kom 1990. Det här hände året efter. Så tätt, med tre barn, och dessutom jobbade min man i Stockholm och kom bara hem på helgerna.

Vi försökte se lösningar, men jag kände att jag inte orkade. Vi var överens om att det inte skulle funka, att det skulle påverka de två små vi redan hade. Hannas förlossning var dessutom dramatisk, hon föddes med navelsträngen runt halsen. Jag var rädd för att gå igenom det igen.

Jag minns att jag hade moraliska tvivel, och vi tyckte båda att det var jobbigt. Vi sörjde beslutet, men ångestkänslan försvann ganska omgående efteråt.

Mitt stora dilemma var hur jag skulle göra detta utan att det kom fram. Jag hade en jättego kollega på den tiden som jag berättade för. Hon passade barnen när jag åkte in och gjorde aborten och var den första och enda som fick veta, då.

“Just för att vi sällan pratar om abort har det en onyanserad stämpel av att vara något fult, skrämmande och kanske farligt. Men det är inte alltid så dramatiskt. Ofta är det i stället en stor och viktig hjälp i en svår situation, där inget annat känns möjligt.”

När Hanna blev gravid i unga år och behövde gå igenom samma sak var det nog en trygghet för henne att höra att jag också hade gjort en abort. Att jag förstod vad som behövde göras, att hon inte hade fixat att bli mamma just där och då. Alla aborter är inte katastrofer, det är viktigt att säga tycker jag. Just för att vi sällan pratar om abort har det en onyanserad stämpel av att vara något fult, skrämmande och kanske farligt. Men det är inte alltid så dramatiskt. Ofta är det i stället en stor och viktig hjälp i en svår situation, där inget annat känns möjligt.

I dag har vi alla tre, jag, mamma och Hanna, haft fina och starka samtal om detta som vi alla gått igenom.

Om Charlotte

Charlotte, Göteborg, har förmånen att få arbeta med att sprida kultur för barn. Älskar böcker, vackra ting, färg, form och havet. Kan styra åtta fulla IKEA-vagnar själv.

Charlotte (till vänster) med dotter och mamma. Foto: Emma Larsson.

Läs Charlottes dotters och mammas berättelser

Upptäck fler berättelser

Föregående
Föregående

Birgitta

Nästa
Nästa

Hanna