Spring före
En utställning i samarbete med tjejmilen
Tjejmilens 40-årsjubileum firas med utställningen Spring Före i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska – om kvinnor som sprungit före och om löpningens betydelse i dag.
Under Tjejmilens jubileumslopp den 31 augusti 2024
Visas digitalt 29 augusti – 29 september 2024
När första Tjejmilen gick av stapeln 1984 var det ett lopp som utmanade rådande normer och skapade en ny plats för kvinnor i det offentliga rummet. Löplopp var länge avsedda enbart för män, och kvinnlig löpning associerades med risk för manliga drag, behåring och skador på livmodern. Det blev också startskottet för ett ökat intresse för löpning bland svenska kvinnor.
Nu lyfter Tjejmilen löpningens betydelse i utställningen Spring Före i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska. Med utställningen vill vi lyfta löpningens betydelse och uppmärksamma kvinnor som på olika sätt banat väg för andra. I utställningen får vi också ta del av kvinnors röster och tankar om deras relation till löpning i dag.
Utställningen Spring före kan ses i samband med Tjejmilen och Tjejmilens Expo den 29–31 augusti. Den visas även digitalt på Tjejmilen.se mellan den 29 augusti och 29 september.
Insamling:
Vad känner du när du springer?
Just nu samlar vi in kvinnors tankar och reflektioner om löpning i dag. Du kan vara anonym och du berättar precis så mycket som du känner dig bekväm med. Det tar cirka fem minuter att svara på frågorna.
En resa mot jämställdhet i löpning
Tjejmilen är Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor. När den allra första Tjejmilen ägde rum 1984, vilket sammanföll med året då kvinnor för första gången fick tävla i maratondistansen vid OS, deltog 2000 kvinnor i loppet.
Löplopp var länge avsedda enbart för män, och kvinnlig löpning associerades med risk för manliga drag, behåring och skador på livmodern. Så sent som i början av 1980-talet menade den Internationella Olympiska Kommittén att kvinnor inte var fysiskt kapabla att springa längre sträckor.
Kvinnohistoria genom gympaskon
I boken Kvinnosaker berättar historikern Karin Carlsson 100 år av kvinnors historia – genom 50 vardagliga föremål – bland annat gympaskon.
Boken är utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.
En bonus till löprundan 🎧
I vår poddserie Kvinnans Plats hittar du ett avsnitt där springfantasten och skribenten Linda Skugge tar oss med på en allmänbildande springtur. En historisk joggingsträcka fylld av betraktelser om beryktade dödsolyckor och bränder, operasångerskor, gudinnor, makalösa slott med vilda fester och Drottning Kristina, från Gröna Lund på Djurgården till Slussen.