Kvarterets kvinnor
Vilka kvinnohistorier präglar Stockholms city – i går och i dag? I utställningen Kvarterets Kvinnor blickar vi långt bak i historien ända fram till i dag och möter kvinnor som på olika sätt präglat Klarakvarterens gator och stockholmarnas vardag.
8 mars — 11 augusti 2019
Maria med orgeln, modeskaparen Augusta Lundin, telefonisterna vid Brunkebergstorg och Klarakvarterets nutida kvinnor – alla har dom präglat vår stadskärna och stockholmarnas vardag. Utställningen lyfter fram berättelser om några av alla dom kvinnor som format Klarakvarteren, genom historiska berättelser och bilder samt muralmålningar av konstnären Saadia Hussain.
En utställning av Kulturhuset Stadsteatern och Kvinnohistoriska
Utställningen uppkom när Maria Patomella, verkställande producent inom Konst/Design & Mode på Kulturhuset Stadsteatern hörde om att ett nytt museum skulle startas – Stockholms Kvinnohistoriska – och började fundera över vilka kvinnor som verkat i hennes och Kulturhuset Stadsteaterns närhet. Vilka har inte fått plats i historieskrivningen? Kulturhuset Stadsteatern blev sedan en av Stockholms Kvinnohistoriskas medlemmar och utställningen arbetades fram i samarbete.
Foton: Matilda Rahm/ Kulturhuset Stadsteatern
“Vi hoppas att den här utställningen ska inspirera till att berätta om andra kvinnors historia. Det finns så många som inte är inskrivna i historieböckerna”
— Maria Patomella, konstnärligt ansvarig för utställningen.
Kristina Hultman, Lina Thomsgård, Saadia Hussain och Maria Patomella. Foto: Matilda Rahm
Foto: Sandra Åhman / Stockholms Kvinnohistoriska
Women’s Corner: Samtalssalonger med inbjudna gäster
Kvarterets Kvinnor hade ett tillhörande program av samtalssalonger, vandringar, konserter, visningar och workshops.
I samband med utställningen genomförde vi tio samtalssalonger tillsammans med Kulturhuset Stadsteatern med namnet Women’s Corner, där kända och okända personer berättade sin historia och om händelser som gjort avtryck i deras liv – och i samhället.
Medverkande gäster
Saadia Hussain, konstnär, konstaktivist och konstpedagog
Gunilla Thorgren, författare
Mian Lodalen, författare och frilansjournalist
Cassandra Klatzkow, kroppsaktivist, skribent, dj och sångerska
Anna Charlotta Gunnarson, författare, journalist och musiker
Suzanne Osten, regissör och författare
Intresset för att kvinnors historia levandegörs är stort, vilket vi tydligt ser genom det enorma intresset för utställningen. Runtom i Sverige finns initiativ och museer som länge arbetat för att lyfta kvinnors historia – tänk om vi tillsammans i framtiden kan lyfta kvinnorna i kvarter över hela landet?
— Lina Thomsgård, dåvarande chef Stockholms Kvinnohistoriska
Utställningen Kvarterets Kvinnor var ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Stockholms Kvinnohistoriska.
Utställningsteam
Maria Patomella, konstnärligt ansvarig
Kristina Hultman, textförfattare & research
Jenny Kronberg, scenograf
Saadia Hussain, konstnär
Elin Harland, utställningsproducent
Helen Karlsson, pedagogik och program
Lena Björklund Lidvall, utställningskoordinator
IngaLill Rydberg, referensbibliotekarie
Tack till
Stockholms stadsmuseum, Mårbackastiftelsen, Stockholmskällan, Digitalt museum och Scenkonstmuseets arkiv.
Kvarterets Kvinnor i media
“Gömd och glömd kvinnohistoria berättas raskt och rapsodisk i små kvarter byggda av skärmar och foton, men den långa tidslinjen tar avstamp redan i 1000-talet. Och avslöjar att Klarakvarteren med manliga bohemer och tidningsmakeri vilar på ett kvinnoklosters grund; Sankta Clara kyrka. I dag driver Klaragården verksamhet för hemlösa kvinnor, porträtterade i en fotoserie av Hannah Modigh. Fotots bekräftande av existensen uttrycks i slutorden av Britt-Marie Siltamäkis dikt: ‘Jag blir sedd’. Ett credo för hela det kvinnohistoriska projektet.”
"– Vi måste släppa föreställningen att kvinnor alltid ska vara felfria förebilder. Historiskt har det funnits ett stort behov av att visa att kvinnor kan, att kvinnor är bra, men det måste också finnas plats för kvinnor som avviker från ett sådant ideal, säger Lina Thomsgård, chef för Stockholms Kvinnohistoriska."
“Kampen för kvinnlig rösträtt, som vanns för 100 år sedan i Sverige, är utgångspunkt för två olika utställningar om kvinnohistoria i Stockholm. På Hallwylska möter man pionjären Ebba von Eckermann, på Kulturhuset alltifrån Selma Lagerlöf till Marias enmansorkester.”
"Kvarterets kvinnor är gjord med lätt hand, innehåller en stor mängd historisk och samtida information men utan att bli alltför antikvarisk. Att levandegöra och befolka ett stycke stad är ett väldigt roligt projekt."
“– Vi hoppas att den här utställningen ska inspirera till att berätta om andra kvinnors historia. Det finns så många som inte är inskrivna i historieböckerna.”