Kvinnans Plats i stockholms city

Utställningsmonstrar vid Sergels torg i solljus

I utställningen Kvinnans Plats i Stockholms city låter vi stadens kvinnor ta plats – där berättelserna utspelat sig. Det är dom arbetande kvinnorna, aktivisterna, dom hemlösa och dom unga. Som en del av utställningen kan dagens tjejer och kvinnor också ta plats i historieskrivningen genom att lämna sin egen berättelse.


25 augusti — 30 september 2022
Augusti 2024 återkommer vi för nästa utställning på Sergels torg

Du har säkert varit på Sergels torg, eller Plattan, som dom flesta av oss kallar ett av Sveriges mest kända och välbesökta offentliga rum. Här har kvinnor demonstrerat, drivit affärsverksamheter, ordnat festivaler och uttryckt sina känslor och åsikter på alla möjliga sätt. Men dessa berättelser är ofta mindre kända – något vi vill förändra.

Kvinnohistorien tar plats i stadskärnan

Med utställningen Kvinnans Plats i Stockholms city tog vi plats i Stockholms stadskärna 2022 och lyfte några av dom personer och händelser som gjort avtryck på platsen. Urvalet utgör en liten del av historien om området, men utställningen ger också fler tjejer och kvinnor plats i historieskrivningen – med allmänhetens bidrag. 2024 återkommer vi till Sergels torg för att lyfta fler berättelser från platsen.

Utställningen 2022 genomfördes i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern med stöd av Stockholms stad och På Sergels torg.
Torsdag den 25 augusti bjöd vi in till vernissage av Kvinnans Plats i Stockholms city och 100 år genom 10 saker. Läs mer om kvällen.

Vernissage av utställningen, 25 augusti 2022. Foto: Sandra Åhman/ Stockholms Kvinnohistoriska.

“Projektet Kvinnans Plats i Stockholms city handlar om att prata, lära känna och ge plats för de tjejer och kvinnor som har levt, arbetat, varit glada, arga, ledsna och firat på denna plats. Projektet handlar också om att ge fler kvinnor och tjejer plats i historieböckerna.”

– Chimen Castaing, projektledare på Stockholms Kvinnohistoriska.

Lämna din berättelse

Genom att berätta minnen och historier om kvinnor samt koppla dessa minnen och historier till platser kan vi tillsammans dela och bevara berättelserna för framtiden. Berättelserna finns, men dom måste skrivas ner och dokumenteras för att kunna sparas för framtiden.

Som en del av Kvinnans Plats i Stockholms city samlar vi på Stockholms Kvinnohistoriska in berättelser från allmänheten. Var med och bidra med din – insamlingen är fortfarande öppen!

Din berättelse kan vara en kort iakttagelse eller en lång text. Du kan dela minnen från förr eller dela något som sker just nu. Vi tar emot text, foto, video och ljud. Din berättelse kommer sen att finnas tillgänglig på vår insamlingswebb.

Lyssna på historia

I utställningen 2022 kunde besökare lyssna på berättelserna om Maria Johansson, mer känd som Maria med orgeln och om kvinnorna på Klaragården. Avsnitten är en del av vår poddserie Kvinnans Plats och går att lyssna på där poddar finns, eller på vår webb.

Svartvitt foto av Maria Johansson vid sin orgel på Plattan. Hon ler mot kameran, framför och bredvid orgeln står en skylt med texten "Marias enmansorkester" och en skylt med speltider.

Maria med orgeln — gatumissionären på Plattan

Vissa kvinnor har präglat Stockholms ljudbild lite mer än andra. På Plattan satt hon med sin orgel, gatumissionären, frälsaren, det riktiga stockholmsoriginalet – Maria Johansson. Du minns henne säkert som Maria med orgeln. Det här är hennes berättelse.

Till poddavsnittet om Maria med orgeln.

Kvinnorna på Klaragården

Under 1950- och 60-talet revs hundratals hus i Stockholms city, som kom att kallas citysaneringen. Men ett hus som fick stå kvar kom att bli livsviktigt för många kvinnor som hade förlorat nästan allt. Välkommen in till Klaragården.

Till poddavsnittet om Klaragården.