Demonstration med kvinnor på Sergels torg.

Aktivism och organisering

Kvinnor har organiserat sig för att uppnå samhällsförändring – både nu och då. Upptäck mer om Grupp 8, bryggerskornas kamp på Münchenbryggeriet och den historiska kontexten bakom protesterna i Iran.

Grupporträtt av bryggerskor och bryggeriarbetare på Münchenbryggeriets gård någon gång mellan år 1900 till 1910. Fotograf: N Nilsson. Se bilden på Stockholmskällan.

Bryggerskor granskar flaskor i Münchenbryggeriet någon gång under 1900–1910. Fotograf: N Nilsson. Se bilden på Stockholmskällan.

Bryggerskornas kamp för lika villkor

I de framväxande svenska industrierna var många av arbetarna kvinnor. Förhållandena på fabrikerna var tuffa och fackföreningar växte fram för att kämpa för bättre villkor. Men kvinnor och män arbetade ofta under vitt skilda villkor. Efter en omröstning startade bryggeriarbeterskorna på Münchenbryggeriet en egen facklig avdelning som stred specifikt för kvinnornas rättigheter på arbetsplatsen.

Möt bryggerskorna på Münchenbryggeriet och lär dig om avdelning 15 som kämpade för kvinnors rättigheter i arbetslivet i decennier.

Lyssna på PODDavsnittet

Fördjupa dig mer

Arbeta vidare med teman från avsnittet – och fördjupa er i bryggerskornas kamp på Münchenbryggeriet.

Historielektion om kvinnor och iran

”Kvinna, liv, frihet” är slagorden i den pågående proteströrelsen i Iran som beskrivs som världens första feministiska revolution.

Mahsa Jina Aminis död den 16 september 2022 blev startskottet för ett historiskt uppror i Iran och beskrivs som världens första feministiska revolution. Tre dagar tidigare hade hon gripits av den iranska sedlighetspolisen, anklagad för att inte ha burit sin hijab på korrekt sätt. Kort efter att hennes död offentliggjordes bröt dom första protesterna ut, under parollen ”kvinna, liv, frihet”.

Få historisk kontext till protesterna

I historielektionen Kvinnor och Iran – revolution, sexualpolitik och slöjan får vi en föreläsning av Fataneh Farahani, professor i etnologi vid Stockholms universitet. Tillsammans får vi en överblick av den historiska kontext som lett fram till protesterna i dag, den postrevolutionära sexualpolitiken och den symboliska slöjan. Hur kan en “olämplig slöja” leda till en ung kvinnas död?

Historielektionen om kvinnor och Iran sändes och spelades in på Zoom den 16 november 2022.

Lektionen riktar sig ursprungligen till en vuxen allmänhet och saknar skolmaterial – men du är mer än välkommen att visa delar eller hela i undervisning, eller använda den för att själv fördjupa dig.

Se Historielektionen om Iran

Grupp 8 - för kvinnors frigörelse

Från åtta seminariedeltagare till feministisk frontrörelse. Det är juni 1970 och över hundra kvinnor har samlats i Stadsmuseet vid Slussen i Stockholm. På agendan: diskussion om kvinnors frigörelse.

Några år tidigare, 1967, möttes åtta kvinnor på ett könsrollsseminarium i Uppsala. Tillsammans bildade de en feministisk grupp under namnet Grupp 8. Antalet medlemmar ökade snabbt och gruppen kom att få en betydande roll för andra vågens kvinnorörelse i Sverige.

Foto: Kjell Gustafsson/SVT. 01 januari 1975. Källa: TT Nyhetsbyrån.

Gjorde Motstånd mot hemmafruidealet

I mitten av 1900-talet fanns ett starkt hemmafruideal i Sverige. Det ansågs fint att frun i familjen stannade hemma och ägnade sig åt hushållssysslor om dagarna. Trots 1960-talets politiska strömningar blev många kvinnor kvar i hemmet och 1970 saknade fortfarande en av fyra egen inkomst. Grupp 8 ville skapa förändring.

Sagt och gjort, gruppen höjde sina röster och tillsammans lyckades de skapa debatt och driva fram reformer i frågor om preventivmedel, abortlagstiftning, förskola och barnomsorg – centrala frågor för kvinnlig frigörelse.

Lyssna på avsnittet om Grupp 8

Fördjupa dig mer

Arbeta vidare med teman från avsnittet – och fördjupa er i 1970-talets kvinnorörelse.

Relaterat

  • Lärarinna står i mitten av rummet med skolelever i sina bänkar runtomkring.

    Kvinnohistoria för skolan

    Vi erbjuder digitala föreläsning och stadsvandring med tillhörande skolmaterial som riktar sig till högstadiet och gymnasiet.

  • Eva-Lisa Bengtson står i klänning, pärlhalsband och handväska i ett vardagsrum och ler mot någon vid sidan av kameran.

    Stadsvandring: Eva-Lisas monument

    Vandra i transpionjären Eva-Lisa Bengtsons fotspår på Södermalm och lär er om hur idéer om kön och sexualitet förändrats över tid.

  • Dagböcker, foton och brev ur personarkiv.

    Digitala föreläsningar: Kvinnohistoriska experter

    Lär er mer om ett aktuellt ämne direkt från en expert. Vad är ekonomiskt våld, hur fick Sverige fri aborträtt och hur skrivs historia? Föreläsningarna är cirka 20 minuter långa.