Kvinnohistoria genom föremål — PÅ TURNÉ I VÄRMLAND

Under hösten 2023 flyttade Stockholms Kvinnohistoriskas ambulerande utställning 100 år genom 10 saker vidare – från Skeppsholmen och Östberga i Stockholm till Värmland.

Om utställningen

Vad kan konservburken, engångsbindan och träningsskon berätta om Sveriges historia – om politik, infrastruktur, demokratiska processer och människors liv? I utställningen visar Stockholms Kvinnohistoriska tio föremål och berättar om hur dom har påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv.

Utställningen 100 år genom 10 saker utgår från boken Kvinnosaker, författad av historikern Karin Carlsson och utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.

Utställningen är framtagen av Stockholms Kvinnohistoriska för att andra, som skolklasser, bibliotek och kulturhus, också själva ska kunna genomföra den.

Utställningen är formgiven av Sepidar Hosseini, foton tagna av Patricia Altsved.

Lämna in din berättelse

Vill du vara med och förändra framtidens historieskrivning? Bidra med kvinnohistoria från Värmland genom en av dina egna saker.

Alla föremål bär på historia som angår, berör, påverkar eller har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta inte lika kända. Som en del av utställningen 100 år genom 10 saker samlar vi därför in berättelser om kvinnor som utspelat sig i Värmland. Berättelsen kan till exempel handla om kvinnor som tillverkat saken, använt den, ägt den – eller exkluderats från den.

Lär dig svenska kvinnors historia genom femtio föremål

Historikern Karin Carlsson skriver på ett fängslande och underhållande sätt om tingen som påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Men vad som betraktats som frigörande och positivt under en specifik period kan i en annan tid ses som förtryckande och inskränkande, föremålen bär på så vis på berättelser om samhällsförändring och normförskjutning.

Läs om den provocerande cykeln, byxkjolen för kvinnliga poliser, vibratorn som botade tuberkulos, Ester Blenda Nordströms cigarett och mycket mer – allt livfullt illustrerat av Amanda Berglund.

Boken ges ut av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholm Kvinnohistoriska.