samtal

Genom våra samtal lyfter vi både historia och bevarar en bredd av samtida perspektiv för framtiden – på museet, i baren, kyrkan och på scen.

Ett axplock av tidigare samtal

Samtal om politik och förändring med bland andra Melinda French Gates

2 maj 2022

I samarbete med Gates Foundation bjöd Kvinnohistoriska in till samtalet Stories of Women: Putting words into action på Moderna museet. Samtalet modererades av Lina Thomsgård och i panelen medverkade Fanna Ndow Norrby, skribent och poddskapare, Melinda French Gates, affärskvinna och filantrop och Ann Linde, dåvarande utrikesminister. I samtalet lyftes bland annat vikten av att kvinnors röster får höras i utrikespolitiken, kvinnorättsorganisationer betydelse och kollektivet och individens makt när det kommer till förändring.

Om ekonomiskt våld

1 februari 2023

Ekonomiskt våld är ett relativt nytt begrepp – men ingen ny företeelse. Det lämnar inga blåmärken, men orsakar stor skada. Tillsammans med Ekonomiska museet bjöd vi in till ett samtal om ekonomiskt våld.

Vi hörde historikern Marie Eriksson och Susann Stamboliduo Tellebo från Uppsala kvinnojour fördjupa sig i begreppet ekonomiskt våld. Hur har ekonomiskt våld sett ut historiskt? Hur vanligt är ekonomiskt våld i dag, och hur tar det sig uttryck? Samtalet modererades av författaren och journalisten Katarina Wennstam.

Här kan du titta på samtalet i efterhand.

OM AFROSVENSK HISTORIESKRIVNING

8 oktober 2019

Som en del av Afrosvensk historievecka bjöd vi tillsammans med Etnografiska museet in Rafaela Stålbalk Klose som återigen berättade om Mazahr Makatemele – den första svarta kvinnan i Kalmar (det första föredraget hölls i Katarina kyrka under vår invigning i mars 2019). Efter föredraget följde ett samtal mellan Rafaela Stålbalk Klose, Amat Levin, @svarthistoria på Instagram och Michael Barrett, intendent på Etnografiska museet. Samtalet leddes av Amie Bramme Sey och fokuserade på frånvaron av afrosvenska berättelser i svensk historia och hur vi kan se till att kvinnors berättelser inkluderas när vi bidrar till historieskrivningen.

Dramaten_8mars_StockholmsKvinnohistoriska-8445 (1).jpg

kvinnor om våld

8 mars 2020

Våld mot kvinnor är ett problem som påverkar livet för miljontals kvinnor världen över. På Internationella kvinnodagen 2020 klev Stockholms Kvinnohistoriska in i Marmorfoajén på Dramaten för att lyfta våld mot kvinnor och gestaltningen av det. I podden hör du Suzanne Osten, regissör, Nina Jeppsson, regissör och skådespelare, Ylva Elvin-Nowak, fil dr. leg psykoterapeut och enhetschef för Våld i nära relationer vid Akademiskt Primärvårdscentrum i Stockholm, Hillevi Ganetz, medieforskare och professor i genusvetenskap och Anneli Dufva, dramaturg och redaktör på Dramaten. Lyssna på avsnittet av Dramatenpodden här.

AntikensKvinnor_Dramaten_6nov19_StockholmsKvinnohitoriska-6935.jpg

ANTIKENS KVINNOR

6 november 2019

I samarbete med Dramaten bjöd vi in till ett samtal om antikens kvinnor, som ofta stod som centralfigurer i de grekiska dramerna– trots att de i 400-talets Aten hade begränsad makt och synlighet. Medverkade gjorde Ida Östenberg, docent i antikens kultur och samhällsliv, Göteborgs universitet, Nadja Weiss, skådespelare och regissör och Ingela Olsson, skådespelare och Denis Searby, professor i antik grekiska, Stockholms universitet. 

Kollage med porträtt av tre personer

Lyssna på samtal från soffan

Vill du se ett samtal på nytt, eller uppleva ett som du missade? Ett urval av våra genomförda samtal finns tillgängliga digitalt, här på vår webb!

Kommande samtal

Sugen på samtal? Har vi några inplanerade samtal dyker de upp här.

Guide pekar på en skulptur under en visning på Hallwylska museet.

Sjung, vandra och skapa i historiens anda

Vi dyker upp digitalt, på offentliga platser och hos våra medlemmar – med allt från karaoke och visningar till skapande verkstäder.