KVINNOR OCH IRAN
Historielektion med Fataneh Farahani
REVOLUTION, SEXUALPOLITIK
OCH SLÖJAN
Fataneh Farahani, professor i etnologi vid Stockholms universitet, ger en föreläsning om vad som lett fram till protesterna i Iran i dag, den postrevolutionära sexualpolitiken och den symboliska slöjan.
Mahsa Jina Aminis död den 16 september 2022 blev startskottet för ett historiskt uppror i Iran och beskrivs som världens första feministiska revolution. Tre dagar tidigare hade hon gripits av den iranska sedlighetspolisen, anklagad för att inte ha burit sin hijab på korrekt sätt. Kort efter att hennes död offentliggjordes bröt dom första protesterna ut, under parollen ”kvinna, liv, frihet”.
I historielektionen Kvinnor och Iran – revolution, sexualpolitik och slöjan får vi en föreläsning av Fataneh Farahani, professor i etnologi vid Stockholms universitet. Tillsammans får vi en överblick av den historiska kontext som lett fram till protesterna i dag, den postrevolutionära sexualpolitiken och den symboliska slöjan. Hur kan en “olämplig slöja” leda till en ung kvinnas död?
Medverkande: Fataneh Farahani, professor i etnologi vid Stockholms universitet och Camilla Burvall Terán, projektledare publik verksamhet på Stockholms Kvinnohistoriska
Format: Historielektion
Inspelad: 16 november 2022
FATANEH FARAHANI
Fataneh Farahani är professor i etnologi vid Stockholms universitet. I sin doktorsavhandling, Diasporic Narratives of Sexuality: Identity Formation among Iranian-Swedish women, intervjuade Farahani iranska kvinnor i Sverige för att förstå hur deras bakgrund och erfarenheter format deras syn på sexualitet.
Upptäck mer
Tillsammans med landets främsta forskare och experter fångar våra historielektioner aktuella debatter och brännande frågor i en historisk kontext.