History Labs
I Stockholms Kvinnohistoriskas History Labs undersöker vi tillsammans med inbjudna gäster dom gömda berättelserna i historieskrivningen, museisamlingar och arkiv. Vilka frågor kan vi ställa till varandra och materialet för att gräva fram nya perspektiv?
Olika kompetenser möts för att dela idéer och perspektiv
Det finns mycket material om kvinnors liv i arkiv och museisamlingar som kan synliggöras genom innovativt och transdisciplinärt undersökande, andra klassificeringar och digitala lösningar. Men hur hittar vi dom gömda och glömda kvinnorna i samlingar och arkiv? Hur undersöker vi tillsammans, och hur ger vi utrymme för ambivalens?
Till History Labs bjuder vi in olika kompetenser och erfarenheter att undersöka, idégenerera och dela perspektiv. Dom som deltar i ett History Labs medför egna tankar kring utställningsproduktioner, programserier, forskningsprojekt och konstnärligt undersökande.
Tidigare History Labs
#metoo-uppropen
När: 14 juni 2019
Var: Voksenåsen, Oslo
Vilka: Stockholms Kvinnohistoriska och Voksenåsen
Kvinnors kamp har traditionellt inte arkiverats. Därför bjöd Stockholms Kvinnohistoriska tillsammans med Voksenåsen in till ett History Labs för att undersöka hur en dokumentation av metoo-uppropen skulle kunna genomföras och arkiveras.
En interdisciplinär grupp personer från Sverige och Norge med olika erfarenhet och perspektiv – från arkiv, forskning, museer och konstnärlig verksamhet – undersökte hur en dokumentation av metoo kan se ut. Hur kan ett digitalt material samlas in och vilka etiska och praktiska frågor måste lösas kring taggning, personuppgifter, ägandeskap och beforskning i framtiden? Detta History Labs leddes av processledaren Pernilla Glaser.
Vega- och Vanadisexpeditionen
När: 9 mars 2020
Var: Sjöhistoriska museet
Vilka: Stockholms Kvinnohistoriska, Sjöhistoriska museet och Etnografiska museet
Stockholms Kvinnohistoriska samlade en grupp museiprofessionella, arkivarier och forskare för det första av två History Labs i samarbete med Sjöhistoriska och Etnografiska museet. För första gången undersökte personal från dom två museerna tillsammans kvinnornas historia i relation till Vegaexpeditionen 1878–1880 och Vanadisexpeditionen 1883–1885. Vi tittade i fotoalbum, dagböcker, på populärkulturella uttryck och souvenirer som producerades i samband med och efter expeditionerna. Dagen leddes av processledaren Pernilla Glaser.
Den övergripande frågan var hur vi kan hitta kvinnorna i ett sådant manligt kodat material? Vilka berättelser om kvinnorna borde finnas där men som uteslutits från historieskrivningen? Och vilket material saknas för att vi ska få en mer rättvis bild av expeditionerna och den kontext de befann sig i, som också inkluderar kvinnorna?
Afrika pågår
När: 19 maj 2020
Var: Etnografiska museet
Vilka: Stockholms Kvinnohistoriska, Sjöhistoriska museet och Etnografiska museet
I maj 2020 möttes vi för ett digitalt History Labs i Etnografiska museets samlingar och arkiv, som en fortsättning på samtalet som påbörjades på Sjöhistoriska museet i början av mars. Dagen leddes av processledaren Pernilla Glaser.
Detta History Labs utgick från Etnografiska museets projekt Afrika pågår. Eftersom vi inte kunde vara på plats på museet på grund av pandemin hade Michael Barrett, intendent för Afrika på Etnografiska museet, förberett en film där han lyfte upp ett antal föremål och dokument kopplade till kvinnor i Svenska Kongomissionens arkiv. Under dagen letade vi efter de kvinnor som saknas i historieskrivningen och diskuterade det material vi hittade, sättet det samlats in på, och olika utmaningar kring arkivmaterialet. Vi diskuterade även hur nya upptäckter och information kan berika den data som redan finns så att kvinnorna blir synliggjorda i materialet.