Tillbaka till alla evenemang

Daughters of the Dust: Exklusiv visning med samtal

Daughters of the Dust – exklusiv visning med samtal

Välkommen på exklusiv visning av Daughter of the Dust (1991) av Julie Dash – en filmklassiker som fångar ett glömt ögonblick av den afroamerikanska historien.

Filmvisningen inleds av Senait Tesfai och Anthia Nibitegeka som sätter Dashs verk i en historisk kontext. Vad har filmen haft för betydelse och vilka spår har den lämnat efter sig? Men också, vad säger filmen oss i dag?

Visningen och samtalet görs i samarbete mellan Biograf Capitol och Stockholm Kvinnohistoriska.

Det finns totalt 50 platser, anpassat utifrån dagens riktlinjer.

→ Köp din biljett här

→ Läs mer om kvällen i Facebook-evenemanget här

I samtal

Senait Tesfai, kultursamordnare med en bakgrund inom kommunikation och PR – främst inom kulturbranschen. Tesfai har jobbat som projektledare för kulturorganisationen Podium och jobbar nu som samordnare för kulturdriven utveckling för unga i Botkyrka kommun. Engagerar sig för en jämställd musik- och klubbscen via sitt arbete med Upfront Producer Network, Cherish Label, drivit klubbar samt dj:at i flera år och sitter i programgruppen för CinemAfrica Filmfestival.

Anthia Nibitegeka, filmvetare och programkoordinator för Afrosvensk historievecka 2020. I år koordinerar hon Afrosvensk historievecka som är förankrad runt den nionde oktober för att minnas avskaffandet av svensk slavhandel. Årets tema är samverkan mellan olika kulturverksamheter, föreningar, plattformar och nätverk från diasporan. Nibitegeka är utbildad inom sociologi och filmvetenskap, och sitteri programgruppen för CinemAfrica filmfestival som hon tidigare varit volontär för.

På bild: Senait Tesfai

På bild: Senait Tesfai

På bild: Anthia Nibitegeka

På bild: Anthia Nibitegeka

Om filmen

Julie Dashs Daughters of the dust (1991) är den första filmen gjord av en afroamerikansk kvinna, som fått biodistribution över hela USA. Filmen utspelas 1902 på en ö utanför Georgias kust och handlar om familjen Peazant – där kvinnorna står i centrum. Genom tre generationer kvinnor får vi ta del av familjehistorien och de olika öden som drabbat dem under slaveriet och efter befrielsen. Filmen har lämnat avtryck. 2004 kvalade filmen in i den nationella filmskatt som utgörs av National Film Registry, och när Beyoncés visuella album Lemonade kom 2016 i anslutning till hennes album med samma namn, var det många som såg influenserna från Julie Dash film.

Regi: Julie Dash 
Skådespelare: Tony King, Cora Lee Day, Alva Rogers, Barbarao, Trula Hoosier, Umar Abdurrahamn, Adisa Anderson
Språk: Engelska
Undertexter: Svenska
Längd: 140 minuter
Åldersgräns: 15+
Premiär: 2020-10-03
Produktionsår: 1991

Kvinnohistoriens plats är överallt

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt.

Med publika arrangemang som samtal, visningar och utställningar ger vi plats åt kvinnohistorien där människor befinner sig i sin vardag. Samtidigt hittar och bevarar vi nya berättelser genom arkivutgrävningar och att dokumentera vår samtid – allt medan vi undersöker vad ett museum kan vara under tjugohundratalet. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.

Föregående
Föregående
10 oktober

AMFI #2 Svaghetens parti av Felicia Mulinari

Nästa
Nästa
29 oktober

Katrine Marçal x Karin Carlsson: Ett sakligt lunchsamtal om förbisedd historia