Lär dig om entrédörrarnas betydelse kring sekelskiftet 1900. Vad kan arkitekturen och dörrarnas utformning säga oss om vem som skulle ta sig igenom vilken dörr? Tillsammans med Historiska museet och Historiska institutionen på Stockholms universitet bjuder vi in till föreläsning med historikern Karin Carlsson.
Genom den större huvudingången, övervakad av portvakten, gjorde lägenhetsinnehavarna entré och tog marmortrappan eller hissen till sina våningar. Köksvägen till salongen var i stället smal och låg och i de ofta oupplysta kökstrapporna rörde sig tjänstefolk, vedkarlar och latrinhämtare. De mörka passagerna inbjöd samtidigt till möten och rörelser av mer ljusskygg karaktär.
Denna rumsutformning speglar tidsspecifika ideal, normer och klassrelationer. Men vad sker när dessa förändras och när rummens ursprungliga ändamål mist sin funktion?
I samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska, Historiska museet och Historiska institutionen på Stockholms universitet. Föreläsningen filmas.
När? 7 oktober kl. 18.00–19.00
Var? Historiska museet
Hur? Boka din plats här från och med den 23 september. Antalet åhörarplatser är begränsat till 40.
→ Läs mer om föreläsningen i Facebook-evenemanget
Historiska tillämpar Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Medverkande
Karin Carlsson är historiker och forskare från Stockholms universitet, som jobbar med forskningsprojektet Bekönade rum och har författat Stockholms Kvinnohistoriska och Bonnierförlagens bok Kvinnosaker som kommer ut i handeln 20 oktober. Läs mer om Kvinnosaker här.