Tillbaka till alla evenemang

Föredrag & samtal: Om Sara Makatemele och afrosvensk kvinnohistoria

Föredrag: Mazahr Makatemele – den första svarta kvinnan i Kalmar

Rafaela Stålbalk Klose vid föreläsningen vi arrangerade på samma tema i Katarina kyrka. Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska.

Rafaela Stålbalk Klose vid föreläsningen vi arrangerade på samma tema i Katarina kyrka. Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska.

Vi samarrangerar en kväll med Etnografiska museet där ni kan få en ny chans att gå på ett av de mest populära föredragen vi arrangerade under vår invigningsmånad. Som en del av Afrosvenska historieveckan kommer Rafaela Stålbalk Klose berätta om Mazahr Makatemele – den första svarta kvinnan i Kalmar. Vem var hon, hur hamnade hon i Kalmar och varför har texten på hennes gravsten i Kalmar väckt debatt?

År 2018 gjorde Rafaela Stålbalk Klose radiodokumentären "En värdig grav åt Svarta Sara" för Sveriges Radio P1. Dokumentären nystar i Mazahr Makatemeles livsöde, en sydafrikansk kvinna som hamnade i Kalmar 1862 och som kallades för “Svarta Sara”.

Panelsamtal: Om arbetet med afrosvensk historia

Samtalsledaren Amie Bramme Sey

Samtalsledaren Amie Bramme Sey

Efter föredraget följer ett panelsamtal mellan Rafaela Stålbalk Klose, Amat Levin (@svarthistoria på Instagram) och Michael Barrett, intendent på Etnografiska museet. Samtalet leds av programledaren Amie Bramme Sey och fokuserar på frånvaron av afrosvenska berättelser i svensk historia och hur vi kan se till att kvinnors berättelser inkluderas när vi arbetar vidare och bidrar till historieskrivningen.

Stålbalk Klose är en svensk-brasiliansk journalist som önskar att stärka minoriteters röster genom att berätta historier kring identitet, kön och subkulturer – ofta med teman som rör social rättvisa. Stålbalk Klose har en journalistexamen från Columbia College Chicago och en magisterexamen i mänskliga rättigheter från University of York.

Föregående
Föregående
28 september

Eva-Lisas monument: Stadsvandring med Sam Hultin

Nästa
Nästa
10 oktober

Bildningspodden live: Marie Curie