Med #Arkivism vill vi förändra framtidens historieskrivning – så att den bättre speglar världen som den ser ut i dag. Vad kan du göra för att lyfta in din mormors erfarenheter och gärningar, din förenings historia eller dig och ditt liv, i historien? Hur hittar du spår efter de glömda som göms i arkiven? Svaren finns i ‘Arkivism: en handbok’, som är här för att förändra historieskrivningen. I Arkivism-samtalen gräver vi djupare i vad Arkivism är och hur du kan bidra.
Lina Thomsgård, chef på Stockholms Kvinnohistoriska speeddejtar några av experterna som bidragit till boken. Vad är Arkivism? Varför är det viktigt att gräva i arkiven? Och hur ser vi till att fler berättelser finns bevarade i framtiden?
När? Torsdag 29 april 18.00-19.00
Var? Digitalt på Zoom, länk: https://zoom.us/webinar/register/WN_wijLQZU8TF6ioMhpDsgMkA
Hur? Klicka på länken strax innan samtalet börjar. Helt kostnadsfritt! Du kan registrera dig redan nu.
Gäster:
► Helene Larsson Pousette, kulturråd i Washington och medgrundare av Stockholms Kvinnohistoriska
► Ulrika Bergwall, förläggare Volante
► Mia Skott, historiker och föreläsare
► Rafaela Stålbalk Klose, journalist
► Marie Steinrud, forskningsarkivarie Nordiska museet
FLER KOMMANDE ARKIVISM-SAMTAL:
Arkivism-samtal #2: Hur hittar du kvinnors spår i arkiven? Läs mer om samtalet här.
I ARKIVISM-SAMTALEN fördjupar vi oss i olika frågor som rör arkiv och satsningen Arkivism. Vad vi kan hitta i arkiven påverkar hela vår historieskrivning. Arkivism är en stor satsning initierad av Stockholms Kvinnohistoriska för att hitta, lyfta och synliggöra gårdagens kvinnor – och se till att dagens kvinnor förs in i framtidens historia.
ARKIVISM: EN HANDBOK är en skattkista fylld av handfasta tips och metoder från experter som arbetat med arkiv i decennier – så att du kan vara med och bidra till historieskrivningen genom att hitta, lyfta och spara kvinnors berättelser. Ges ut i samarbete mellan Volante och Stockholms Kvinnohistoriska. Läs mer om handboken och Arkivism här.
STOCKHOLMS KVINNOHISTORISKA är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.