Dubbelvernissage! 💥 Välkommen till öppningen av 100 år genom 10 saker och Kvinnans Plats i Stockholms city den 25 augusti. Kvällen börjar på Sergels torg och avslutas med en exklusiv visning med historikern Karin Carlsson i Kulturbiblioteket där det bjuds på alkoholfritt bubbel och mingel. Kom och skåla med oss!
Alla platser och prylar bär på historia som angår, berör, påverkar eller har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta mindre kända – något vi vill förändra. Nu tar vi plats vid Sergels torg och lyfter historia.
Vernissagen blev fullbokat på bara några timmar. Därför bjuder vi redan nu in till dubbelfinissage den 28 september. Har du fått en plats men har fått förhinder? Maila Lino@kvinnohistoriska.se så kan vi ge platsen till någon annan. Läs mer om dubbelfinissagen här ⟿
När? Torsdag 25 augusti kl. 18.00–19.30
Var? Vi börjar ovanför Plattan vid montrarna som står bredvid rondellen och avslutar i Kulturbiblioteket i Kulturhuset Stadsteatern
Hur? Fri entré! Osa till lino@kvinnohistoriska.se senast tisdag den 23 augusti. Begränsat antal platser.
KVINNANS PLATS I STOCKHOLMS CITY
På Sergels torg har kvinnor genom historien demonstrerat, drivit affärsverksamheter, varit glada, arga, nyfikna och rädda, gått på festivaler, firat hemkomna idrottsstjärnor, umgåtts med vänner, shoppat och så mycket mer. Med projektet tar vi plats i Stockholms stadskärna och lyfter några av dom personer och händelser som gjort avtryck på platsen. Urvalet är en liten del av historien om området, men projektet ger fler tjejer och kvinnor plats i historieskrivningen – med allmänhetens bidrag.
Projektet genomförs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern. Med stöd av Stockholms stad och På Sergels torg. Läs mer om Kvinnans Plats i city ⟿
100 ÅR GENOM 10 SAKER
Vad kan konservburken, engångsbindan och träningsskon berätta om Sveriges historia – om politik, infrastruktur, demokratiska processer och människors liv? I utställningen 100 år genom 10 saker lyfter vi vardagliga föremål som spelat ovanligt stor roll i historien.
Utställningen bygger på boken Kvinnosaker som är författad av historikern Karin Carlsson och utgiven på Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska. Utställningen sker i samarbete med Kulturbiblioteket i Kulturhuset Stadsteatern, med stöd från Riksantikvarieämbetet och Stockholms stad, och går att se till och med 29 september.
Läs mer om 100 år genom 10 saker ⟿
KVINNOHISTORIENS PLATS ÄR ÖVERALLT
Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Dom tillgängliggör forskning om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden, och arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se.