Tillbaka till alla evenemang

Finskromska kvinnors kamp — en föreläsning med Rosita Grönfors

  • Västerås konstmuseum 2 Karlsgatan Västerås, Västmanlands län, 722 14 (se karta)

En föreläsning om Sverigefinska romers emigrationshistoria

Finska romer kom som socialpolitiska flyktingar till Sverige i slutet av bland annat 1950-talet och har fått kämpa hårt för sina rättigheter. Tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska bjuder Västerås konstmuseum in till en föreläsning med Rosita Grönfors och Angelina Dimiter-Taikon – om finskromska kvinnors kamp, och de sverigefinska romernas emigrationshistoria.

Föreläsningen arrangeras i samband med Małgorzata Mirga-Tas aktuella soloutställning som öppnar den 17 februari.

Medverkande

  • Rosita Grönfors har under tjugo års tid arbetat för att främja romska kvinnors rättigheter och öka deras delaktighet i samhället – från gräsrots- till riksdagsnivå. I början av 2000-talet grundade hon Sveriges första kvinnojour för romska och resande kvinnor. Redan innan hon startade kvinnojouren hände det att kvinnor vände sig till henne för råd vid exempelvis kontakt med myndigheter.

  • Angelina Dimiter-Taikon, Fil. Mag sakkunnig i romska frågor.

Tid och plats

Lördag 24 februari kl. 14.00–15.00 i hörsalen på Västerås konstmuseum.

Tillgänglighet

Västerås konstmuseums utställningslokaler är i markplan. Museet är anpassat för såväl rullstolsburna som synskadade och hörselskadade. Läs mer om museets tillgänglighet på deras hemsida.

Anmälan

Fri entré, men begränsat antal platser. Anmäl dig genom att maila ”24 feb Diana & Rosita” i ämnesraden och uppge namn, mejladress och telefonnummer till anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se.

Rosita Grönfors. Foto: Gustav Mårtensson/ Aftonbladet

Affisch för Malgorzata Mirga-Tas soloutställning på Västerås konstmuseum

Soloutställning: Malgorzata Mirga-Tas

Małgorzata Mirga-Tas, född 1978 i Polen, är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist. Den 17 februari öppnar hennes soloutställning på Västerås konstmuseum. Genom emotionellt laddade porträtt av framstående romska kvinnliga konstnärer, aktivister och pedagoger synliggör Mirga-Tas romska erfarenheter och en gömd kvinnohistoria som spänner både över det personliga och politiska. Diana Nyman är avbildad i ett av verken i utställningen. Läs mer om utställningen.

Poddavsnitt om Sveriges första kvinnojour för romska och resande kvinnor 🎧 

I Stockholms Kvinnohistoriska poddserie Kvinnans Plats hör du Rosita Grönfors berätta mer om arbetet med kvinnojouren för romska och resande kvinnor. Finns där poddar finns, exempelvis på Spotify.

Föregående
Föregående
8 februari

Speak Silent Loud — om dold kvinnohistoria

Nästa
Nästa
4 mars

Kvinnor som gör revolt — rebellisk bokrelease med Gunilla Thorgren