Tillbaka till alla evenemang

Historielektion: om skönhetsoperationer

Jakten på det perfekta ansiktet och ideala kroppen är inte ny, men ändå tar fler och fler personer beslutet att lägga sig under kniven. Så, hur hamnade vi här – och hur såg det ut för hundra år sedan? I en historielektion om skönhetsoperationer med Emma Severinsson, doktor i historia och lektor i modevetenskap, blickar vi tillbaka på 1920-talets skönhetsingrepp och jämför med dagens skönhetsoperationer.

I Stockholms Kvinnohistoriskas historielektioner ger vi aktuella debatter och brinnande frågor en historisk kontext. Tillsammans med landets främsta forskare och experter får du den livsnödvändiga baskunskapen på under timmen, helt utan pekpinnar. Inga förkunskaper krävs för att lyssna.

När? Onsdag 2 februari kl. 17.00–18.00
Var? Från valfri skärm. Sänds digitalt på Zoom.
Hur? Anmäl dig kostnadsfritt till historielektionen för att få Zoom-länken och mer information skickad till dig.

⟿ Anmäl dig till historielektionen här!

KVINNOHISTORIENS PLATS ÄR ÖVERALLT

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt.

Med publika arrangemang ger vi plats åt kvinnohistorien där människor befinner sig i sin vardag. Samtidigt synliggör vi nya berättelser genom arkivutgrävningar och dokumenterar vår samtid för framtidens historieskrivning – allt medan vi undersöker vad ett museum kan vara i dag. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.


Här lyfter Emma Severinsson ännu mer kvinnohistoria

Är du nyfiken på hur skönhetsnormerna såg ut för hundra år sedan? Missa inte avsnittet Svarvade spiror och ideal på skönhetstävling, 1926 i Stockholms Kvinnohistoriskas podd Kvinnans Plats, där Emma Severinsson berättar mer om en tid där kvinnokroppen används som en nationell symbol, och där man ville framhålla svenskorna som vackrast i världen. Du hittar avsnittet tillsammans med bilder och extra läsning här.

Föregående
Föregående
28 december

Kvinnohistoriska säger HEJ DÅ 2021 — med Ayan och gäster

Nästa
Nästa
19 februari

Stockholms Kvinnohistoriska gästar Stadsmuseet i Stockholms långlunch!