Förfest för Internationella kvinnodagen
med Gudrun Schyman och Fanna Ndow Norrby
Historiskt har feministiska rörelser förändrat lagar, flyttat gränser och format samhället. Men framsteg har också mötts av motstånd. Vad kan vi lära av tidigare kamper för att förstå det politiska landskapet i dag – och vad händer nu?
Den 7 mars samlar Kvinnohistoriska, Ottar och Amnesty Press feministiska röster för att lyfta aktuella frågor och blicka framåt. Kvällen bjuder på samtal, musik och mingel. Vi firar också release för Ottars och Amnesty Press senaste nummer.
Välkommen att fira in 8 mars med oss!
Vart står feminismen i dag — och vart är den på väg?
I centrum står ett samtal mellan Gudrun Schyman och Fanna Ndow Norrby, lett av Essy Klingberg. När färre kallar sig feminister – vad betyder det? Hur påverkar det rörelsens framtid?
Medverkande
Gudrun Schyman, tidigare riksdagsledamot och partiledare, och numera kommunpolitiker.
Fanna Ndow Norrby, kulturjournalist och en av rösterna bakom podden Amie & Fanna (tidigare Raseriet).
Moderator är Essy Klingberg, skribent och biträdande kulturchef på SvD.
Program
18.00 – Dörrarna öppnar, mingel & musik
19.00 – Panelsamtal med Gudrun Schyman & Fanna Ndow Norrby
22:00 – Kvällen rundas av, men kan fortsätta på Under Brons dansgolv
DJ
Ami Jammeh.
Tid
Fredag 7 mars kl. 18–22.
Plats
Rosa Rummet — Under Bron. Ingång sker via Restaurang Växthuset (Entré B), vid korsningen Skansbron/Hammarby Slussväg. Adress: Hammarby Slussväg 2, Stockholm.
Biljettpris
🎟 Fri entré, först till kvarn. Åldersgräns: 21 år.
Kvinnohistoriens plats är överallt
Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum utan egen byggnad som verkar i offentliga och digitala rum. De tillgängliggör forskning om kvinnors villkor och betydelse i historien samt arbetar för att kvinnors historia undersöks, bevaras och synliggörs publikt. Med stöd från Stockholms stad och Region Stockholm.
Ottar — Sveriges största sexualpolitiska tidskrift!
I Ottars nummer med tema Feminism frågar vi oss – vart tog feminismen vägen, och vart är vi på väg? För tio år sedan var det ett modeord i politiken, alla ville vara feminister och Sveriges regering lanserade stolt en feministisk utrikespolitik. Nu har ordet försvunnit och allt färre unga kallar sig feminister. Vad betyder det att vara feminist i dag? Med en pågående global backlash mot feministiska och sexualpolitiska frågor, vad ska vi göra för att stärka den feministiska rörelsen?
En tidning om mänskliga rättigheter i världen
Tidningen Amnesty Press är ett självständigt forum för information och debatt kring Amnestys verksamhetsområde och journalistik om mänskliga rättigheter. Artiklarna representerar inte nödvändigtvis Amnestys åsikter.