Tillbaka till alla evenemang

En kväll om kvinnorna och skogen

Foto: Sofia Runarsdotter

Foto: Sofia Runarsdotter

Koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén arbetar med sitt nya verk "Kvinnor och skog" och tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska och Turteatern bjuder hon in till en kväll på temat.

Tillsammans med inbjudna gäster närmar vi oss kvinnorna och skogen från olika perspektiv och fördjupar vår skogskunskap. Vilken relation har kvinnor haft till skogen genom tiderna och hur ser det ut i dag? Varmt välkommen!

Programmet presenteras nedan. ↓

När? Tisdag 21 september 18.30–21.00
Var? Foajén på Turteatern
Kostnad? Fri entré, men bokning krävs via Tickster. För att kvällen ska kännas så trygg som möjligt har vi ett begränsat antalet platser, totalt 30 stycken. Max fyra personer per sällskap.

⟿ Boka din plats här
⟿ Fullbokat? Maila lino@kvinnohistoriska.se för att skriva upp dig på väntelistan

HUNGRIG?

Fika, folköl och toast finns att köpa på plats.

TILLGÄNGLIGHET

I Turteaterns foajé finns toalett med handfat för personer med funktionsnedsättning. Entrédörren till teatern är 86 cm bred och tröskeln 11 cm hög. Ramp finns.

Kvällens program:

Lina Burnelius. Foto: Dan Jåma

Lina Burnelius. Foto: Dan Jåma

Vad är skog?

Lina Burnelius inleder kvällen med att ta tempen på skogen. Det talas då och då om en ”polariserad debatt”, personligen upplever hon snarare en snabbt växande rörelse. Varför förenar skogsfrågan så många? Varför sluter många aktörer upp bakom kravet om en helt annan typ av skogsbruk än den vi bedriver i dag?

Lina Burnelius, klimat- och landanvändningsexpert och aktiv i miljöfrågor i drygt 12 år både i Sverige och utomlands. Jobbar som projektledare och internationell koordinator på Skydda Skogen eller Protect the Forest Sweden. 

Kräver skogen en man eller duger en kvinna?

Gun Lidestav

Gun Lidestav

Gun Lidestav problematiserar hur olika föreställningar om skog och om kön växelverkar på ömsom ett inkluderande och ömsom ett exkluderande sätt. Detta återspeglas bland annat i hur kvinnor och män talar om skog.

Gun Lidestav är docent i skogshushållning vid Sveriges lantbruksuniversitet där hon forskar och undervisar om hur vi som individer och samhälle ser på skogen och dess nyttjande.

Makt och motstånd i nätverk för kvinnliga skogsägare

Emmeline Laszlo Ambjörnsson

Emmeline Laszlo Ambjörnsson

Emmeline Laszlo Ambjörnsson berättar om sin avhandling vilken handlar om hur kvinnor som äger skog förhandlar och iscensätter könade subjektiviteter inom ramen för nätverk för kvinnliga skogsägare. Allt bruk av naturresurser genomsyras av maktrelationer och de kvinnliga skogsägarna navigerar dessa maktrelationer på olika sätt, både genom att internalisera maskulina ideal och genom att göra motstånd mot dom.

Emmeline Laszlo Ambjörnsson är fil.dr. i kulturgeografi och är särskilt intresserad av att förstå människors relation till miljön ur ett intersektionellt genusperspektiv. Hennes forskning har de senaste åren handlat om nätverk för kvinnliga skogsägare i Sverige.


Om Kvinnor och skog

Koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén tar sig just nu an det långa perspektivet med sitt nya verk Kvinnor och skog. Med utgångspunkt i kvinnors relation till skogen över tid vill hon låta en koreografisk skogskultur ta plats och genom den undersöka hur en fysisk och emotionell förståelse av skogen kan ta sig uttryck. Genom verket vill hon närma sig det faktum att vi håller på att förlora ett naturarv och att ingen faktiskt vet hur det på djupet kommer påverka vår upplevelse av vad det innebär att vara henniska. Premiär i november på Turteatern.

Kvinnor och skog samproduceras med Turteatern i Stockholm och Norrlandsoperan i Umeå med stöd av Kulturrådet, Stockholm stad och Konstnärsnämnden i samarbete med Skeppsholmsstudion.

Hagar Malin Hellkvist Sellén

Hagar Malin Hellkvist Sellén har arbetat queert och feministiskt med koreografi i tjugo år. Några av hennes verk i urval Dom ger tanken kropp, Bättre folk, Rosa löften, Jag minns dig som du var då och Missionären.
www.malinhellkvistsellen.se

Kvinnohistoriens plats är överallt

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Dom arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.

Ett hus för sceniska experiment

Teatern Utan Reaktionärer verkar för en experimentfylld, gränsöverskridande och politisk scenkonst för barn, unga och vuxna. Dom vill vara en teater utan konventionella gränser, där högt och lågt blandas och där deras starkaste ledstjärnor är lust, mod och kärleksfull respektlöshet.
Skamlösa tider kräver skamlös teater.
www.turteatern.se

Föregående
Föregående
15 september

Stadsvandring: Om barnmorskan

Nästa
Nästa
22 september

Historielektion: Om porr