Tillbaka till alla evenemang

Workshop: Gräv i arkiven! Så hittar du 16- och 1700-talets kvinnor

  • Stadsarkivet Kungsklippan 6 Kungsklippan Stockholm, Stockholms län, 112 25 Sweden (se karta)
Grafisk bild för evenemanget med texten: Workshop: Gräv i arkiven! Så hittar du 16- och 1700-talets kvinnor

Köksscen av Emanuel Limnell (1766–1861). Källa: Nationalmuseum.

Gräv i Arkiven!

Så hittar du 16- och 1700-talets kvinnor

Vill du också börja gräva i arkiven? Vi hjälper dig att navigera och hitta rätt! Närkontakt med källorna utlovas. 🗃️📁🗄️ 

16- och 1700-talets kvinnor kan vara extra svåra att hitta i arkiven – men dom finns där. I workshopen får du handfasta och konkreta tips på hur du kan söka bland äldre källor och hur AI kan användas för att tolka äldre handskrifter. Vi dukar fram inspirerande exempel på arkivmaterial med sammanhängande källor.

Medverkande experter

  • Johanna Törnros, arkivarie och arkivpedagog på Stadsarkivet samt genusvetare

  • Kettil Mannerheim, arkivpedagog på Stadsarkivet som bland annat initierat arbetet med att använda AI för att tolka äldre handskrifter

  • Linda Wikland, historiker som forskat mycket bland Stadsarkivets äldre källor.

Datum och plats

Onsdag 6 mars kl. 16.30–19.00 på Stadsarkivet Kungsklippan. Fika serveras från kl. 16.30, workshop börjar 17.00. Adress: Kungsklippan 6, Stockholm.

Biljettpris

En workshop kostar 75 kronor. Paketpris för alla tre workshopparna: 200 kronor. I biljettpriset ingår workshopen samt vegetarisk smörgås och kaffe. Maila johanna.tornros@stockholm.se vid eventuella allergier. Begränsat antal platser. 

Workshop i Arkivism — om att hitta, lyfta och spara kvinnors berättelser

Workshopparna Gräv i arkiven! och Arkivera! är en del av Stockholms Kvinnohistoriskas stora satsning Arkivism som är här för att förändra historieskrivningen. Med Arkivism vill museet skapa en rörelse som gör det lättare för fler att hitta kvinnor i arkiven, och inspirera fler att arkivera kvinnors liv för framtiden. Workshopserien genomförs i samarbete med Stockholms stadsarkiv och är framtagen med stöd från Riksantikvarieämbetet och Stockholms stad.

Relaterat:

Arkivism: en handbok

Vad kan du göra för att lyfta in mamma, mormor eller mormors mor i historien? Lär dig hitta, spara och organisera för framtidens historieskrivning med boken Arkivism: en handbok, som är här för att förändra historieskrivningen. Boken ges ut i samarbete mellan Volante och Stockholms Kvinnohistoriska. Besök shopen för att läsa mer om handboken.

Föregående
Föregående
4 mars

Kvinnor som gör revolt — rebellisk bokrelease med Gunilla Thorgren

Nästa
Nästa
8 mars

Hör henne!