Kvinnans Plats

Damkafé i gamla stan, järntorget, 1869

Välkommen till Sundbergs konditori. Året är 1869 och sockerbagare Johan Edvard Sundberg har just öppnat butik med tillhörande Dame-café vid Järntorget i Gamla stan. Konditoriet erbjuder inte bara en kopp kaffe och en tårtbit, det är även en av få platser i staden där kvinnor på egen hand kan träffas och umgås utanför hemmet.

Konditoriet, som i dag hör till stadens äldsta, blev en populär samlingsplats för många fikasugna stockholmare. Krogar, kaffehus och andra publika serveringar var länge en mansdominerad arena. Här kunde få ensamma kvinnor slå sig ner vid eget bord med ära och heder i behåll. Kvinnor fick i sådana fall räkna med att bli ifrågasatta av sin omgivning.

Väninnor umgås på damkafé

Men med 1800-talets spirande kafékultur började saker och ting hända. Fler kaféer och konditorier öppnade upp särskilda avdelningar avsedda för kvinnor. Så kallade damkaféer och konditorier med damrum blev på modet och konceptet blev snabbt en succé. Väninnor som hade råd kunde nu umgås med varandra över en kondisbit också utanför hemmets väggar.

Att arbeta som servitris

De kvinnor som samlades på damkaféerna runt om i Stockholm under 1800-talet var mestadels från överklassen. Det stora undantaget var de kvinnor som arbetade som servitriser och som länge hade varit ett vanligt inslag på de mansdominerade kaféerna. Servitriserna, även kallade bodmamseller eller schweizerifröknar, hade som främsta uppgift att servera och passa upp på gästerna.

Serveringspersonalens arbetsförhållanden bedöms ha varit allt annat än enkla, manliga gäster som tog sig friheter var troligen en del av vardagen för många servitriser. Konditorier agerade också täckmantel åt tveksamma verksamheter som bordeller, för både damer och herrar.

PLAtsen - då och nu

Järntorget i Gamla stan, Stockholm år 1903. Längst till höger är Sundbergs konditori. Foto: Larssons Ateljé. Se bild på Stockholmskällan.

Sundbergs konditori på Järntorget i Gamla stan, Stockholm år 2019. Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska.

 

Hej lärare!
Jobba vidare med avsnittets teman i klassrummet

Vill du veta mer?

Böcker & Artiklar:

Socker och söta saker : en kulturhistorisk studie av sockerkonsumtionen i Sverige av Ulrika Torell

Damkonditorier och herrkaféer – borgerliga kvinnors och mäns skilda rum i 1890-talets Stockholm, Kulturhistorisk tidskrift

Platser:

Stockholmskällans kartor över platsen genom historien

Om avsnittet

Journalisten Sofia Neves intervjuar kulturhistorikern Ulrika Torell – intendent på avdelningen för kulturhistoria på Nordiska museet, om Sundbergs damkafé och när kvinnor började fika på lokal. Berättelsen är vald i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm och ingår i de tio avsnitt som lyfter kvinnohistoria ur deras basutställning och samlingar. Producerad av Soundtelling.

Leende person i färgglad skorta med hörlurar på sig och en iphone i handen

Fler poddavsnitt

Kvinnans Plats är historiska berättelser där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser. Vi har ännu fler berättelser att upptäcka.

Föregående
Föregående

Ensamstående morsa på Stigbergstorget, 1917

Nästa
Nästa

Grupp 8 fyller Stadshuset, 1970