Kvinnohistoriska fyller fem år

Kom och fira med oss!

Under fem dagar, från 21 till 25 maj, tar vi plats runt om i staden och bjuder in till historisk reflektion, samtida samtal, kreativt skapande, rörelse och självklart fest.

I mars 2019 öppnade vi dörrarna och välkomnade museets första besökare. Då samlades vi på Hökens gata vid Mosebacke för en månadslång invigning. Sedan dess har vi dedikerat all vår tid till att lyfta kvinnohistoria överallt – och bevara den historia som skrivs i dag.

Som en del av vårt femårsjubileum bjuder vi in till ett fem dagars smakprov av våra publika format. Större delen av programmet är kostnadsfritt, men anmälan behövs för att säkra en plats.

Programmet

21 maj: Varför ett kvinnohistoriskt museum?

Vi inviger kalaset med att välkomna tre av museets medgrundare upp på scen för ett samtal om museets historia och framtid. Vilka drömmar och visioner hade vi då och hur blev det? Vi siar också om framtiden. Vart är vi på väg? 

På scen: Lina Thomsgård, Helene Larsson Pousette, Gunilla Thorgren och Anna Tascha Larsson
Tid: 21 maj kl. 17–18 med efterföljande mingel
Plats: Dansmuseet

22 maj: Stadsvandring Sex i city — om porr, sexklubbar och motstånd

Följ med  på en stadsvandring genom city bland Stockholms forna sexklubbar, porrbiografer och prostitutionsstråk. Den 23 maj har du möjlighet att gå stadsvandringen Sex i city gratis. Begränsat antal platser, men bokning krävs.

Tid: 22 maj kl. 17.30 och 19.15
Plats: Stockholm city

23 maj: Historielektion om kvinnors roll i krig och konflikter

Krig och konflikter påverkar samhällen djupt, men kvinnors roller i dessa situationer förblir ofta dolda. I denna historielektion med Lejla Sumon från Kvinna till Kvinna, diskuterar vi kvinnors erfarenheter och inflytande i konfliktzoner.

På scen: Lejla Sumon
Tid: 23 maj kl. 17.30
Plats: Digitalt via Zoom
Språk: In English

24 maj: Det stora 5-årskalaset

Vi tar över Kyrkan på Trädgården för en kväll och bjuder in till  samtal, quiz och tårta. Vi följer upp samtalet Vart är vi på väg? En samtal om feminismens framtid från Kvinnohistoriskas invigningsmånad 2019. Fem år senare plockar vi upp ämnet – var står feminismen i dag?

Tid: 24 maj kl. 18–22
Plats: Trädgården

25 maj: Museum + bar

Prova på att skapa i sten likt den tidiga modernisten Ellen Roosval von Hallwyl – den första kvinnan som själv högg storskaliga skulpturer i Sverige. Historia möter kreativa processer när vi bjuder in till Museum + bar på Hallwylska museet.

På scen: Azmara Nigusse och Yemisi Wilson
Tid: 25 maj kl. 14.30
Plats: Hallwylska museet

Dygnet runt: Digital scen för kvinnohistoria

Utforska Kvinnohistoriskas digitala arkiv från våra fem år. Där hittar du samtal, föreläsningar, poddavsnitt, stadsvandringar och visningar. Tillsammans med våra inbjudna experter lyfter vi allt från bimbon, ekonomiskt våld och afrosvensk historia.

Så här kan du göra historisk skillnad

Kvinnohistoriska är ett annorlunda museum där mångas engagemang är nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta ta plats med kvinnohistorien. För att vi ska kunna arbeta långsiktigt och påverka kultur- och kulturarvssektorn och samhället i stort behövs samverkan och mångas stöd.

  • Ingång till Kvinnohistoriska i Boxen på ArkDes med texten "Stockholms Kvinnohistoriska 7 mars-9 april".

    Vår önskelista

    I fem år har vi dedikerat all vår tid till kvinnohistorien. Vill du ge oss en födelsedagspresent? Den kan göra verklig skillnad för oss – och för historieskrivningen. Här är vår önskelista!

  • Skriv historia — lämna in din berättelse

    Kvinnohistoriska samlar in och bevarar vår tids reflektioner och berättelser – för framtida generationer. Bidra med din berättelse.

  • Bild på Drottning Kristina

    Gå med i Sällskapet

    Sällskapet bildades i samband med Kvinnohistoriskas invigning 2019, för att möjliggöra för allmänheten att stötta museets uppbyggnad. I dag bidrar Sällskapet till att stötta museets långsiktighet, så att vi kan fortsätta lyfta kvinnors villkor och betydelse i historieskrivningen. Vilken Sällskapare är du?

Programmet arrangeras i samarbete med Dansmuseet, Trädgården, Hallwylska museet och Kvinna till Kvinna. Med stöd av Stockholms stad.