Vi hjälper Nationalmuseum sprida nytt ljus över de många svenska skulptriser som var verksamma vid förra sekelskiftet – hjälp till du med!

På bilden ser du skulptören Sigrid Fridman med skissen till skulpturen "Kentauren".

På bilden ser du skulptören Sigrid Fridman med skissen till skulpturen "Kentauren".

Att vara skulptör ansågs länge vara ett manligt yrke, men under 1800-talet utbildade sig många svenska kvinnor till skulptörer och blev framgångsrika på konstmarknaden. Detta återspeglas dessvärre inte i de offentliga konstsamlingarna i dag, där de kvinnliga skulptörernas verk är ovanliga. I stället köptes föremålen ofta för hemmamiljöer.

Därför går Nationalmuseum nu ut med en uppmaning till allmänheten – gå på skattjakt i era hem och släktingars gömmor och kika efter de bortglömda skulptrisernas verk! Hittar du skulpturer eller föremål av någon av de svenska kvinnliga skulptörer som var verksamma cirka 1880–1920, eller har du kunskap om dem? Hör av dig till linda.hinners@nationalmuseum.se.

Genom projektet försöker Nationalmuseum också svara på frågor om skulptrisernas karriärvägar, produktion och livsval, samt inte minst undersöka varför dessa kvinnor blivit bortglömda. Läs mer på Nationalmuseums hemsida.

Föregående
Föregående

🏆VI VANN STOCKHOLMSPRISET 🏆

Nästa
Nästa

Vi är nominerade till Stockholmspriset!