Nytt poddavsnitt ihop med dramaten: kvinnor om våld

Dramaten_8mars_StockholmsKvinnohistoriska-8445.jpg

Våld mot kvinnor är ett utbrett samhällsproblem som påverkar livet för miljontals kvinnor världen över. Kvinnorättsorganisationer från hela världen larmar nu om att situationen för våldsutsatta förvärras i samband med att människor uppmanas att hålla sig i hemmet och isoleras. På Internationella kvinnodagen den 8 mars klev Stockholms Kvinnohistoriska in i Marmorfoajén på Dramaten för att lyfta våld mot kvinnor och gestaltningen av det.

Var tredje kvinna i världen utsätts för våld eller sexuellt våld någon gång under sin livstid. Men hur bemöter samhället våldet? Hur framställs det i medierna? Och vilka överväganden ställs konstnärer inför vid ett gestaltande av det? Finns det risk att man blir spekulativ – eller feg? 

Tillsammans med Suzanne Osten, regissör, Nina Jeppsson, regissör och skådespelare, Ylva Elvin-Nowak, fil dr. leg psykoterapeut och enhetschef för Våld i nära relationer vid Akademiskt Primärvårdscentrum i Stockholm och Hillevi Ganetz, medieforskare och professor i genusvetenskap undersökte Anneli Dufva, dramaturg och redaktör på Dramaten hur våld mot kvinnor gestaltas i konst och media.

☞ Lyssna på avsnitten av Dramatenpodden här

Bilder från samtalet:

Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska

Föregående
Föregående

Dagens Nyheter om hur coronapandemin bevaras

Nästa
Nästa

Nu startar vi en samtidsdokumentation av livet i Stockholm under spridningen av covid-19.