Vi deltar i Riksantikvarieämbetets museipanel!
Vilka av månadens nyheter påverkar museerna mest? Vilka tankar ska vi bära med oss framöver? På fredag är det premiär för Riksantikvarieämbetets livesamtalsserie “Museipanelen” där Lina Thomsgård, chef för Stockholms Kvinnohistoriska deltar i den panel som ska utforska trender inom museisektorn.
Fredagen den 26 mars, klockan 8.30, är det premiär för Riksantikvarieämbetets Museipanelen, ett panelsamtal som direktsänds via Youtube, där aktuella ämnen och trender synas och diskuteras av en profilstark panel. Till att börja med är fyra samtal planerade under våren.
Förhoppningen är att samtalen ska ge alla verksamma inom museisektorn en möjlighet att ta del av nyheter och tankar som berör deras verksamhet. De som följer samtalet direkt kommer även att kunna interagera med panelen.
I panelen ingår bland annat Lina Thomsgård, chef för Stockholms Kvinnohistoriska.
– Vi vill alltid vara med där idéutbyte sker. Vi är ju det nya gänget i klassen och lär oss otroligt mycket av att lyssna på erfarenhet och tradition, samtidigt som vi förhoppningsvis ska kunna tillföra ett och annat matnyttigt med lite utav ett utifrånperspektiv, säger hon, som svar på frågan om varför hon valt att vara med i panelen.
Hon tillägger:
– Dessutom! Ett otroligt toppat lag som får hjälpas åt att i pratformat täcka in nya innovativa satsningar och tendenser från runt om i världen, för att inspirera andra. Sånt tackar man inte nej till.
Laget som hon syftar på, vars medlemmar kommer att dyka upp under vårens samtal, består också av Karin Nilsson (Arkdes), Kerstin Brunnberg, (Kulturhuset Stadsteatern), Karl Arvidsson (Göteborgs museum, från och med 22/3 Mölndals museum, Konst och Kulturstöd), Carl Heath (Rise), Klas Grinell (Göteborgs Universitet/Göteborgs museer och konsthall), Anna Hadders (Regionmuseet Skåne) och Anna Jansson (Nationalmuseum).
Vad kan man lära sig av att ta del av Museipanelen?
– Vi på Stockholms Kvinnohistoriska håller samverkan oroligt högt. Att vara nyfiken och lära av andra för att inspirera till ett aktivt och engagerande förhållningssätt till kulturarvet är en nyckel om vi som minnesinstitutioner ska lyckas vara relevanta, motståndskraftiga och attraktiva i framtiden, säger Lina Thomsgård.
Vad kommer du att tillföra till panelen?
– Som vanligt ohemula mängder babbel, men förhoppningsvis också relevanta case ifrån andra sektorer, där vi hämtar mycket av vår inspiration: kreativa näringar, innovativa kultursatsningar, sociala rörelser och digitala plattformar som gjort banbrytande saker som kan anpassas till museiverksamhet. I vårt uppdrag ska vi ju lyfta underrepresenterade perspektiv, så där ska jag hålla extra mycket utkik efter sånt som varit lyckat – eller varför inte totalt misslyckat? – och därmed intressant för vår bransch att dra lärdom av, säger hon.
Det första samtalet leds av Lina Wennersten och Fredrik Emdén från Riksantikvarieämbetets Omvärld och insikt-redaktion.
Övriga samtal äger rum den 23 april, 28 maj och 18 juni. Vid varje tillfälle äger rum mellan 8.30 och 9.00.
Så här tar du del av fredagens samtal
När? Fredag 26 mars kl. 8.30–9.00
Var? Digitalt på Youtube. Du hittar videon på Riksantikvarieämbetets webb.
Pris? Gratis