Vår nya stora satsning för framtidens historieskrivning

 

Var med och förändra framtidens historieskrivning! I dag berättar vi om vår stora satsning Arkivism.

I dag är det den internationella kvinnodagen, en dag då kvinnors situation och rättigheter uppmärksammas världen över. Snart är den tid vi lever i nu historia. Vad kommer de som vill förstå vår samtid att hitta om oss då? 

Till stor del hänger det på vad vi har bevarat i arkiven, den viktiga plats där vi lagrar information och förvarar våra minnen – och där är kvinnors berättelser svåra att hitta, precis som i den breda historieskrivningen. Så kommer det att fortsätta om vi inte förändrar något.

Det är dags för Arkivism. 

Med Arkivism bjuder Stockholms Kvinnohistoriska in allmänheten, arkiv, föreningar, företag och andra att delta i en gemensam satsning som ska göra det lättare för fler att hitta kvinnor i arkiven, och lättare att dokumentera och bevara samtiden för framtiden. Vi uppmanar kvinnor att arkivera sina liv och gärningar – ni är historiska

Tillsammans kan vi alla hjälpa framtiden till en historieskrivning som bättre speglar världen som den ser ut i dag. Som inkluderar din mormors erfarenheter och gärningar, din förenings historia eller dig och ditt liv. Och vi börjar nu.

Vill du veta mer om hur du kan gå på skattjakt och hitta kvinnorna i arkiven, och lyfta deras liv ur glömska? Vill du förstå varför det är viktigt att du själv dokumenterar och bevarar ditt liv, eller ditt företags historia?

Satsningen pågår över flera år med arkivutgrävningar, kurser, publikationer, workshops och publika arrangemang. Vill du vara med?

Läs mer på vår webb och följ vårt nyhetsbrev och sociala kanaler för att hålla dig uppdaterad om Arkivism – och för att se hur just du kan engagera dig!

Föregående
Föregående

Vi ses på kvinnohistorisk visning av Hallwylska museet

Nästa
Nästa

Ett samtal om konstnärliga praktiker