Tecknaren om Arkivism: en handbok
“[...] Deras möte blev ett samtal om historieskrivning och designidentitet. Arkivskapandet som en form av aktivism, eller ‘arkivism’ för att låna det ord som Stockholms Kvinnohistoriska så snyggt har satt på sin aktuella satsning på historiskt synliggörande. Arkivkärlek ligger i tiden”, skriver Maina Arvas i ledaren i nummer 2 av tidningen Tecknaren.
Vad framtiden kommer att hitta om oss och vår samtid är beroende av vad som bevaras i arkiven i dag. Där är kvinnors berättelser svårare att hitta, precis som i den breda historieskrivningen.
Det behöver förändras – därför har vi tagit fram boken “Arkivism: en handbok” tillsammans med Volante förlag. Boken är en skattkista fylld av handfasta tips och metoder från experter som arbetat med arkiv i decennier – så att du kan vara med och bidra till historieskrivningen genom att hitta, lyfta och spara kvinnors berättelser.
Ett smakprov ur boken
I boken lär du dig att hitta och spara rätt material – samt att organisera och bevara materialet för framtiden. Du får bland annat veta mer om vad är ett arkiv är, vilka typer av källor som kan finnas och vad som kan vara viktigt att tänka på när du arkiverar.
Kanske vill du arkivera din mormors eller farmors liv? I boken får du hjälp med frågor som kan vara bra att ställa. Till exempel:
Beskriv din uppväxt. Var föddes du och hur var det att växa upp där?
Vad hände i landet du växte upp i under den tiden? Var det krig eller politiska förändringar? Hade kvinnor fått rösträtt, och om inte, hur såg kampen ut?
Berätta om din utbildning och yrkeskarriär. Vad var exempelvis ditt första jobb?
Minns du några historiska händelser från ditt liv?
Fler frågor och tips hittar du i boken.
Boken ges ut i samarbete mellan Volante och Stockholms Kvinnohistoriska.