"Som ett museum i bokform"
“Kvinnosaker skulle helt enkelt kunna beskrivas som ett museum i bokform, där föremål står i centrum för att berätta om människors livssituation och rådande normer.”
Så recenserar Bibliotekstjänst, skriven av lektören Camilla Bergvall, den nyutkomna Kvinnosaker. Nedan lyder hela recensionen:
”Boken Kvinnosaker ges ut i samarbete med Stockholm Kvinnohistoriska och utgår ifrån femtio föremål som haft betydelse från sekelskiftet 1900 till idag. Dessa föremål placerar historikern Karin Carlsson i sin kontext och berättar hur de uppkom och vad de fick för betydelse, framför allt för kvinnor i historien. Här får läsaren på ett lättsamt sätt information om alltifrån cykeln som symbol för kvinnors frigörelse till lagboken som på många sätt begränsat kvinnors livsutrymme.
Boken är färgrikt illustrerad av Amanda Berglund. Den sammanfattande tonen gör att den också skulle passa väl i t.ex. gymnasieskola och studiecirklar. Kvinnosaker skulle helt enkelt kunna beskrivas som ett museum i bokform, där föremål står i centrum för att berätta om människors livssituation och rådande normer.”
Gillar du också prylar och vill lära dig om hur konservburken, stridsflygplanet, mjölkmaskinen och 47 andra föremål har påverkat kvinnors liv och vardag? Du hittar boken på bibliotek över hela landet, men vi vet att den är utlånad nästan överallt. För dig som är läsnödig direkt finns den att köpa i vår digitala museishop – just nu får du en tygkasse på köpet!
→ Klicka hem Kvinnosaker i vår museishop!
Ett sekel av kvinnohistoria genom 50 föremål
Kvinnosaker berättar svenska kvinnors historia genom femtio föremål, från sekelskiftet 1900 fram till idag. Historikern Karin Carlsson skriver på ett fängslande och underhållande sätt om tingen som påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Men vad som betraktats som frigörande och positivt under en specifik period kan i en annan tid ses som förtryckande och inskränkande, föremålen bär på så vis på berättelser om samhällsförändring och normförskjutning. Läs om den provocerande cykeln, byxkjolen för kvinnliga poliser, vibratorn som botade tuberkulos, Ester Blenda Nordströms cigarett och mycket mer – allt livfullt illustrerat av Amanda Berglund.
Boken ges ut av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholm Kvinnohistoriska.
Kvinnosaker är en del av av Kvinnans sak – Stockholms Kvinnohistoriskas stora satsning för att synliggöra kvinnohistoria som ligger gömd i föremål – och samtidigt verka för att kvinnors berättelser finns tillgängliga i framtiden.