Vad kan du göra för att framtiden ska minnas allt du, din mamma eller mormor gjort? Och hur hittar du spår efter de glömda som göms i arkiven? Ett samtal om #Arkivism – Stockholms Kvinnohistoriskas stora satsning för att förändra framtidens historieskrivning.

“Jag vill avsluta med några ord som Lars Ilshammar skickade till oss när vi berättade om boken. Det är ingen slump att de som vunnit ett krig och erövrat ett folk, att det första de gör är ofta att bränna det erövrade folket arkiv. Det är att ta det kollektiva minnet från dem, att ta bort deras historia. Det är hur man gör någon maktlös och utan riktning.

Det är viktigt att ta med sig när man tittar på avsaknaden av kvinnor i den stora historieskrivningen. Vad gör det med kvinnor? Och vilka andra är det som, om vi tittar i arkiven och i historieskrivningen, inte ansetts viktiga nog att vara med? Och hur kan vi alla på bred front vara med och förändra det?” – Lina Thomsgård

Medverkande

► Lina Thomsgård, chef för det Stockholms Kvinnohistoriska
► Mia Skott, historiker och en av skribenterna i Arkivism: en handbok
► Samtalsledare är Johanna Berg, projektledare för Världskulturmuseerna Digitalt

→ Lyssna på samtalet här

Samtalet presenteras i samarbete med Länsstyrelsen Västra Götaland, Västra Götalandsregionen, Stadsbiblioteket Göteborg, UR Samtiden och Stockholms Kvinnohistoriska. Inspelat den 17 februari 2021, arrangerat av Världskulturmuseerna.


#Arkivism börjar nu!

Vill du också vara med och förändra framtidens historieskrivning? Börja med att förbeställa ‘Arkivism – en handbok’ här. 23 april ges den ut i samarbete med Volante Förlag.

Föregående
Föregående

Jogga historiskt med Linda Skugge i lurarna

Nästa
Nästa

Kära lärare som planerar er höst