Utifrån ett personligt porträtt tecknas en bild av Stockholms HBTQ-historia
Över hela världen kämpar människor för HBTQI-personers rättigheter, i dag och i historien. Det kan handla om att ha rätten att få bilda familj – eller att leva öppet som man är, utan hot om våld. Det kan vara farligt att visa sin kärlek och vi får gång på gång smärtsamma påminnelser om varför kampen fortsätter vara aktuell och nödvändig.
En person som kämpade för transpersoner, lesbiska och kvinnors rättigheter var Eva-Lisa Bengtson (1932–2018). Hon var med och skapade trygga rum i Stockholm under decennier. I sommar bjuder vi återigen in till stadsvandringar där vi följer Eva-Lisas fotspår tillsammans med konstnären Sam Hultin. Tillsammans färdas vi i tid och rum och kikar bland annat in hos transklubben Transvestia, en mötesplats för transpersoner, lesbiska och andra med olika läggningar, fetischer och drömmar. Klubben blir ett tryggt rum för många – där finns mannen som är så rädd att bli tagen av polis att Eva-Lisa får skjutsa honom in till stan så att han får gå i damskor en stund. Här finns hon som aldrig vågar prata med någon men som kommer på varje fest ändå.
Eva-Lisa var även engagerad i bland annat Lesbisk front, Kvinnohuset på Snickarbacken, RFSL Stockholm, patientföreningen Benjamin, Club Golden Ladies samt en trogen besökare på klubbarna Lash och Wish.
Från arkiv till stadsvandring
Anledningen att vi kan berätta om Eva-Lisa och rörelserna som hon var engagerad i är att hon förstod vikten av att arkivera sitt liv och arbete. När hon gick bort 2018 gav en familjemedlem hennes personliga arkiv till konstnären Sam Hultin. Stadsvandringen är en del av Hultins projekt Eva-Lisas monument. Utifrån ett personligt porträtt tecknas en bild av Stockholms HBTQ-historia, en livsviktig gemenskap och en på samma gång både politisk och personlig kamp. Nästa vandring sker den 2 augusti under PRIDE och 4 augusti på engelska.