Historiskt knytkalas med utsikt över Stockholm

Vilken kvinna vill du att världen ska känna till?

Historical Dinner Party på Anna Lindhagens museum tillsammans med samarbetspartners inom projektet SHAKIN´. Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska.

När våra samarbetspartners inom EU-projektet SHAKIN´ var på besök i Stockholm dukade vi upp till ett Historical Dinner Party. Med en av stans vackraste utsikter från Anna Lindhagens museum på Fjällgatan, hörde vi berättelser om aktivister, farmödrar, författare, simmare och musiker.

The Historical Dinner Project är en middagsrörelse initierad av Stockholms Kvinnohistoriska för att inspirera människor över hela världen att lyfta och berätta om kvinnors liv. Den första middagen ägde rum under Bokmässan i Göteborg 2019 där 39 författare och berättare från hela världen deltog. Inspirationen till middagen kommer bland annat från det berömda konstverket och installationen The Dinner Party av Judy Chicago. Hennes verk inkluderar bland annat ett trekantigt bord med 39 tallrikar, som var och en representerar en historisk kvinna.

Vill du också bjuda in till ett historiskt knytkalas? 🍽️

Bli en del av rörelsen och duka upp till middag hemma. Ingredienserna är få, men viktiga. Läs mer om hur du gör på www.thehistoricaldinnerproject.com där vi samlat bilder från tidigare middagar och instruktioner för hur du själv arrangerar en middag. Hör gärna av dig till oss på info@kvinnohistoriska.se och berätta hur det gick.

Om Anna Lindhagens museum

Stigbergets Borgarrum på Fjällgatan 34 på Söders höjder är ett litet museum – en kultiverad miljö från 1800-talets mitt, skapad av Anna Lindhagen (1870-1941). Borgarrummens lokaler är ett levande museum som består av 6 rum och kök, en våning som visar hur en borgarfamilj bodde under mitten av 1800-talet; den är möblerad av Anna Lindhagen, delvis med saker från hennes eget hem. 1929 skapade hon föreningen Stigberget. De sista åren av sitt liv bodde hon i två av museets rum.

Föregående
Föregående

Vandra i barnmorskans fotspår i sommar

Nästa
Nästa

Arkitektur- och designhistoria genom tre föremål från ArkDes