En historielektion om aborträttens historia i Sverige
Vi bjöd in Lena Lennerhed, professor i idéhistoria för att berätta om aborträttens historia i Sverige – om politisk kamp, reformer och abortmotstånd.
Historiskt sett har Sverige haft mycket stränga straff för abort. Ända fram till 1864 var det dödsstraff för fosterfördrivning som abort kallades då. Den fria aborten infördes i Sverige först 1975. I vår historielektion berättar idéhistoriern Lena Lennerhed om vägen dit och tiden efter.
Om Lena Lennerhed
Lena Lennerhed är professor i idéhistoria vid Södertörns Högskola. Lennerhed disputerade 1994 på avhandlingen Frihet att njuta som behandlar 1960-talets svenska sexliberalism. Hennes forskning handlar till stor del om olika aspekter av sexualitet och reproduktion. Hon har därefter analyserat sexuell reform och 1930- och 40-talets RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) i boken Sex i folkhemmet (2002). År 2008 utkom Historier om ett brott. Illegala aborter i Sverige på 1900-talet, och 2017 utkom Kvinnotrubbel. Legal abort i Sverige 1938–1974.
Titta på historielektionen:
Fakta om aborter i Sverige i dag
År 2020 utfördes cirka 34 600 aborter. Det motsvarar 18 aborter per 1 000 kvinnor i åldern 15–44 år.
De flesta aborter utförs tidigt i graviditeten. Under 2020 utfördes 85 procent av aborterna före vecka 9 och 60 procent före vecka 7.
Bland yngre kvinnor har tonårsaborterna minskat under den senaste tioårsperioden. År 2020 utfördes cirka 9 aborter per 1 000 i åldersgruppen 15–19 år.
Det finns två typer av abort, medicinsk och kirurgisk. 2020 var 96 procent av alla aborter medicinska.
⟿ Läs mer om aborträttens historia i Sverige på RFSU:s hemsida
Karolina Widerström tog tidigt kampen för kvinnors rätt till sin egen kropp
I avsnittet Klåda i kön på Bryggargatan 6, 1889 i vår poddserie Kvinnans Plats åker vi tillbaka till ett Stockholm under sent 1800-tal. Vi befinner oss i en tid innan kvinnlig rösträtt och sexualupplysning, en tid då kvinnokroppen var ett enda stort mysterium. Det ville Karolina Widerström ändra på.
Doktor Widerström är inte vilken läkare som helst, hon är Sveriges första kvinnliga läkare. Hon är inte bara unik som den enda kvinnan i sin bransch, Karolina vill upplysa stockholmarna om ämnen som under denna tid är tabubelagda och som inte ens andra läkare visar intresse för.
⟿ Klicka här för att både lyssna på avsnittet och kika på extramaterial
Vill du komma på nästa historielektion?
I Stockholms Kvinnohistoriskas historielektioner ger vi aktuella debatter och brinnande frågor en historisk kontext. Tillsammans med landets främsta forskare och experter får du den livsnödvändiga baskunskapen på under timmen, helt utan pekpinnar. Inga förkunskaper krävs för att lyssna. Följ vårt nyhetsbrev för att inte missa nästa!