Om Arkivism i SVT Kulturnyheterna

SVT Kulturnyheterna följde med när vi besökte vår medlemsorganisation Centrum för Näringslivshistoria – världens största näringslivshistoriska arkiv, för att prata om kvinnors frånvaro i arkiven och vad vi gemensamt kan göra för att förändra det genom #Arkivism.

“Titta till exempel på Stadsarkivet i Stockholm som har nio mil hyllmeter. Det är riktigt mycket information. Av den delen som är personarkiv så är det bara 6% som är kvinnligt kodade. Det präglar såklart bilden av vår stad. Om vi ska kunna fylla alla tomma hyllmeter med kvinnors berättelser behöver vi alla vara med. Du behöver berätta om din mormor, din farmors mor eller din mamma som flydde till Sverige för 20 år sedan. Hennes berättelse ska vara en del av vår större berättelse av Sverige.” – Lina Thomsgård, chef Stockholms Kvinnohistoriska

Med Arkivism: en handbok vill vi hjälpa dig att hitta och spara kvinnor – för framtidens historieskrivning. Ges ut i samarbete mellan Volante och Stockholms Kvinnohistoriska. Läs mer om vår satsning Arkivism här.

→ Se klippet från Kulturnyheterna här

Föregående
Föregående

Nu finns Arkivism: en handbok här!

Nästa
Nästa

Om #Arkivism i TV4 Nyhetsmorgon