Svenska Dagbladet möter Emilia Gustafssons ättlingar
Svenska Dagbladets Johan Lindberg träffar Anita Lindberg, barnbarnsbarnet till fembarnsmamman Emilia Gustafsson på Stigberget och som du också hör om i vår podd Kvinnans Plats – historiska berättelser från Stockholm. “– Hon tog flera slitsamma jobb för att slippa lämna bort barnen. Jag känner mig så stolt över henne, säger barnbarnsbarnet Anita Lindberg.”
Tillsammans försöker de föreställa sig hur vardagen är för Emilia Gustafsson när hon 1917 bor i Blockmakarens hus, blir änka och är höggravid. När hon födde sin son var hon ensam med fem barn i en tid som beskrivs som “hungerns år” i Stockholm.
I artikeln berättar Lindberg att många historiker menar att just 1917 är året då Sverige varit som närmast en folklig revolution. “Tusentals kvinnor tågar till riksdagshuset och överlämnar en skrivelse om att deras barn svälter och ‘kan ta obotlig skada för framtiden’. Samtidigt säljer handlarna till överpriser och blir förmögna.”
Hör mer om Emilia Gustafsson i Kvinnans Plats
I Kvinnans Plats-avsnittet Ensamstående morsa på Stigberget, 1917 tar historikern Håkan Blomqvist med oss till kvinnoupplopp och potatiskravaller på Södermalm och ett växande Stockholm som präglas av både hungersnöd och bostadsbrist. Genom fembarnsmamman Emilia Gustafsson får vi en inblick i vardagen så som den såg ut för många kvinnor i staden under 1900-talets första decennier. I artikeln får vi även svar på en fråga som vi ställer oss i poddavsnittet: Hur gick det för Gustafssons fem barn?
I podden Kvinnans Plats lyfter Stockholms Kvinnohistoriska fram kvinnors liv ur arkiv och samlingar och låter dem ta plats i staden – där historien utspelat sig.
→ Lyssna på avsnittet Ensamstående morsa på Stigberget 1917, titta på bilder och ta del av annat extramaterial här. Du kan också lyssna direkt på Kvinnans Plats på Spotify.