Hon banade väg för kvinnor bakom kameran

Mai Zetterling banade väg för kvinnor bakom kameran – och sitt eget skapande. Lär dig mer om hennes historia i det senaste avsnittet av vår poddserie Kvinnans Plats. 🎥 

Året är 1968. Skådespelaren och regissören Mai Zetterling har lyckats ta sig till en roll bakom kameran och hon har redan legat bakom två vattendelare till filmer. Snart är det dags för hennes tills nu enda öppet feministiska verk Flickorna att ta plats på biodukarna, men det visar sig strax att även den här filmen ska dra åt sig en storm av kritik.

Lär dig mer om Mai Zetterling och hur hon trots bakslag banade väg för kvinnor bakom kameran, i senaste avsnittet av vår poddserie Kvinnans Plats. Klicka här för att lyssna på avsnittet och ta del av extramaterial!

Mai Zetterling från inspelningen av Nattlek. © Sandrews/AB Svensk Filmindustri (1966) Foto: David Hughes

Kvinnans Plats 🎧

Kvinnans Plats är historiska berättelser från Stockholms Kvinnohistoriska där vi tillsammans med inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden — med staden som fond. Berättelsen om Mai Zetterling är framtagen av Stockholms Kvinnohistoriska i samarbete med Svenska Filminstitutet, Nordic Women in Film och Filmarkivet.se. Producerad av Soundtelling.

Föregående
Föregående

Skrivkurs med Anna Laestadius Larsson

Nästa
Nästa

THE Historical Dinner Project lever vidare