Medlemsdag 2023 om utställningar
Den 20 oktober bjöd vi in till årets medlemsdag tillsammans med Nordiska museet och Sveriges Museer för att prata om utställningar. Många av våra medlemmar arbetar just nu med att göra om sina stora basutställningar. Därför ville vi rikta strålkastarna mot hur vi kan lyfta fram kvinnohistoria och fler perspektiv i utställningarna – och lära oss och inspireras av varandra.
Stockholms Kvinnohistoriska är ett nytt slags museum – ett medlemsmuseum utan egen permanent byggnad. För att kunna arbeta långsiktigt och påverka kulturlivet, kulturarvet och samhället i stort att synliggöra kvinnorna behövs mångas engagemang, bidrag och stöd. Därför är Stockholms Kvinnohistoriska en ideell förening av organisationer som vill samarbeta för att göra kvinnohistorien synlig.
Kompetenshöjande medlemsdagar
Som medlem i Stockholms Kvinnohistoriska erbjuds du bland annat att delta i en kompetenshöjande medlemsdag som arrangeras en gång om året för att lyfta både möjligheter och utmaningar kring arbetet med kvinnohistoria. I år samlades vi på Nordiska museet som är mitt i arbetet med sin nya basutställning, deras största satsning någonsin. Temat för dagen var utställningar.
Kvinnohistoria i vardagen
Dagen inleddes av Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer som bland annat betonade värdet och nyttan av att vara modig i sitt arbete, våga ta risker och kanske misslyckas i bland. Anna Tascha Larsson, museichef på Stockholms Kvinnohistoriska, tog senare vid för att berätta om hur vi som museum utan byggnad arbetar med att synliggöra kvinnohistoria i människors vardag – dels genom utställningar men också på oväntade platser som exempelvis Arlas mjölkpaket.
Att bygga en ny basutställning
Sedan välkomnades Andrea Davis Kronlund, projektledare och producent på Etnografiska museet, Fredrik Svanberg, avdelningschef kulturhistoria på Nordiska museet, Jo Widoff, intendent och samlingsansvarig på Moderna Museet och Karin Glasemann, biträdande enhetschef för intendenter på ArkDes upp på scen för att prata om arbetet med deras basutställningar. Samtalet modererades av Sophie Nyman, chef för form- och innehållsavdelningen på Statens maritima och transporthistoriska museer samt ledamot i vår styrelse.
Att tänka om drottningar
Dagen fortsatte med drottningar när Livrustkammarens museichef Malin Grundberg och Sofia Nestor, intendent och samlingsansvarig, tog över mikrofonen. Vi fick ta del av konkreta exempel på hur dom lyfter fram drottningarnas betydelse i den svenska kungliga historien i deras nya basutställning som öppnade 2019.
Hur når vi nya målgrupper?
Att nå nya målgrupper är något som många museer och kulturinstitutioner arbetar med. Därför bjöd vi in Alida Ivanov, konstnärlig ledare på SKF/Konstnärshuset som delade med sig av hur dom arbetat med att öppna upp för nya perspektiv i en förening som bildades 1890.
“Nordbor” — Nordiska museets största utställningsprojekt
Dagen avslutades med Elna Nord, avdelningschef för utställningar på Nordiska museet, som gav oss ett smakprov av den kommande basutställningen “Nordbor” som är det största utställningsprojektet i museets 150-åriga historia.
Tack!
Vi på Stockholms Kvinnohistoriska vill tacka alla som deltog under medlemsdagen, både från scenen och i publiken. Tack till Nordiska museet och Sveriges Museer för fint samarbete. Har du frågor och funderingar kring medlemskap i Stockholms Kvinnohistoriska, eller vill din organisation gå med? Maila info@kvinnohistoriska.se så får du veta mer!