Lyssna på premiäravsnittet av säsong två i Kvinnans Plats

Spänn öronen! I dag släpper vi det första avsnittet av säsong två i vår poddserie Kvinnans Plats, och vi börjar på basketplanen.

Kvinnans Plats är historiska berättelser från Stockholms Kvinnohistoriska där vi tillsammans med inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden. Med Kvinnans Plats vill vi veckla ut historier på olika platser och låta dom ta plats i staden. I säsong två rör vi oss mellan taxibilar, kvinnojourer, skönhetstävlingar, “horbaler” och in i filmens värld. Vi börjar på basketplanen.

Hon satte bollen i rullning till Sverige

Air Jordans, NBA och långa män – kanske är det vad vi vanligtvis förknippar med basket. Samtidigt spelas sporten av ungefär lika många män som kvinnor och är en av de mest populära bland flickor i Stockholm. Vad många inte vet är att basketens svenska historia börjar redan i slutet av 1800-talet – då gymnastikdirektören Tekla Swedlund tar sporten hela vägen över Atlanten och hem till Gävle.

I säsongens premiäravsnitt Så tog gymnastiklärarinnan basketplanerna  till Sverige, 1896 hör du radiojournalisten Linda Jensen Kidane och idrottshistorikern Karl Örsan berätta om hur basketen kom till Sverige. Fem spelare från Hammarby basket medverkar och berättar om deras syn på basketens villkor i dag. 

Föregående
Föregående

Gefle Dagblad skriver om Kvinnans Plats

Nästa
Nästa

Gå på historisk upptäcksfärd i sommar