Historielektion och poddavsnitt om skönhetsideal och operationer

Stockholms Kvinnohistoriska adderar historisk kontext till debatten om skönhetsideal och operationer tillsammans med modehistorikern Emma Severinsson.

Dom senaste veckorna har SVT:s dokumentärserie Priset vi betalar debatterats flitigt och ämnet skönhetsoperationer har varit brännhett. Jakten på det perfekta ansiktet och ideala kroppen är inte ny, men ändå tar fler och fler personer beslutet att lägga sig under kniven. På 1920-talet uppmanades kvinnor att linda in sina ben i tygbitar dränkta i ättika för att göra benen smalare. I dag marknadsförs skönhetsingrepp som Brazilian butt lift genom influencers på sociala medier.

Hur hamnade vi här – och hur såg det ut för hundra år sedan? I en historielektion om skönhetsoperationer med Emma Severinsson, doktor i historia och lektor i modevetenskap, blickar vi tillbaka på 1920-talets skönhetsingrepp och jämför med dagens skönhetsoperationer. Vi har också ett avsnitt av vår podd Kvinnans Plats på temat, också tillsammans med Severinsson.

I dag bär vi ju idealen med oss i mobilerna hela tiden, och då blir det ju lätt att man vill se ut som dom man hela tiden ser och som är idealet. Man tror att det går att se ut på ett visst sätt som i själva verket inte är verkligt.
— Emma Severinsson, modehistoriker, i SVT:s “Dokument inifrån: Priset vi betalar".

Tilda Törnqvist, tidigare ”Paradise Hotel”-deltagare, kämpar för drömmen om att jobba heltid som influencer. Foto: ”Dokument inifrån: Priset vi betalar”/SVT

“Fröken Sundsvall” Maj-Lis Bergström, Norrmalm, koras i den årliga skönhetstävlingen som arrangeras av Veckorevyn och Sundsvalls tidning. Foto: Paul Lindgren/Sundsvalls museum.

Titta på historielektionen om skönhetsoperationer 💻

I en historielektion om skönhetsoperationer med Emma Severinsson, doktor i historia och lektor i modevetenskap, blickar vi tillbaka på 1920-talets skönhetsingrepp och jämför med dagens skönhetsoperationer. Historielektionen om skönhetsoperationer sändes och spelades in på Zoom den 2 februari 2022.

Historielektion om:

Stockholms Kvinnohistoriskas historielektioner ger aktuella debatter och brinnande frågor en historisk kontext. Tillsammans med landets främsta forskare och experter får du den livsnödvändiga baskunskapen på under timmen, helt utan pekpinnar. Inga förkunskaper krävs för att lyssna.

Vi erbjuder våra historielektioner gratis för att så många som möjligt ska kunna lära sig mer kvinnohistoria. Vill du stötta vårt arbete och bidra till att vi kan göra fler liknande aktiviteter? Swisha valfri summa till 1234303954 och märk med "operationer". Tack för ditt stöd!

Lyssna på vårt poddavsnitt av Kvinnans Plats om skönhetsideal 🎧

Året är 1926 och veckodamtidningen Charme har anordnat en skönhetstävling som ska utse Sveriges vackraste ben. Dom ska gärna vara runda med “välformade” vader – och ljusa. Vi befinner oss i en tid där kvinnokroppen används som en nationell symbol, och där man ville framhålla svenskorna som vackrast i världen.

I det här avsnittet hör du radiojournalisten Linda Jensen Kidane intervjua Emma Severinsson, lektor i modevetenskap, om 1920-talets ideal, rasbiologi, den moderna kvinnan och skönhetstävlingar. Kvinnans Plats är Stockholms Kvinnohistoriskas podd som kopplar kvinnohistoria till platser.

Föregående
Föregående

Om tvätterskor, flykt, arbetsvillkor, migration och att hitta hem

Nästa
Nästa

En kväll om kvinnor och flykt