Samtal om att samla in, spara och sprida afrosvensk och svart historia
Konferens om kunskapsspridning och samverkan
Hur kan alternativa och innovativa metoder användas för att sprida kunskap och historia? Den 11 maj bjöd vi in till en konferens på temat för att dela erfarenheter och kunskap med inbjudna gäster. Vilken eftermiddag det blev, och vilken fin uppslutning – trots två stora konkurrerande stjärnor: Beyoncé och vårsolen.
Dagen inleddes av ingen mindre än Anusha Andersson, verksamhetsledare och grundare av Historieberättarna, som delade med sig av hur dom aktivt arbetar med barn och unga som kunskapsbärare genom konstnärliga praktiker – och varför det är viktigt att skapa trygga rum där barn och unga får ta plats på deras egna villkor. Senare fick vi höra Anna Tascha Larsson, chef på Stockholms Kvinnohistoriska, berätta om hur ett museum utan permanent byggnad arbetar i samverkan för att göra kvinnohistorien till en del av allmänbildningen. Scenen gästades också av två av våra samarbetspartners, Sarah Cordonnier och Samuel Doering, som berättade mer om arbetet bakom SHAKIN’.
Konferensen avslutades i ett samtal mellan Amat Levin, journalist, författare och poddare, Jonelle Twum, grundare och konstnärlig ledare för Black Archives Sweden och Michael Barrett, intendent på Etnografiska museet, om att samla in och sprida afrosvensk och svart historia i dag. Samtalet spelades in och går att lyssna på i efterhand.
Stort tack till publiken för ert engagemang, för våra samarbetspartners stöd och till våra gäster som generöst och inspirerande delade med sig av kunskap och erfarenheter.
Konferensen är en del av EU-projektet SHAKIN´ som är ett samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska, University Lumière Lyon 2, Bauhaus-University Weimar, University of Arts Belgrade, Association Independent Cultural Scene Serbia och le LABA.
Lyssna på samtalet:
Tjuvkika på bilder från konferensen:
Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska